donderdag 7 januari 2010

First light voor de WISE telescoop

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 7 januari 2010)


NASA heeft vandaag de eerste foto die gemaakt is met de nieuwe WISE infrarood-telescoop laten zien. Als er voor de eerste keer met een telescoop waargenomen is, dan noemen astronomen dat "first light". En hier is die foto:


De eerste foto van WISE is geschoten in het sterrenbeeld Carina, dat op het zuidelijk halfrond zichtbaar is. De foto is gemaakt in infrarood. Blauw, groen en rood corresponderen met de golflengten 3,4,  4,6 en 12 microns.

Op 14 december werd WISE gelanceerd vanaf Vandenberg Air Force Base in Californië. Na lancering van een ruimtetelescoop wordt normaal gesproken niet onmiddelijk naar de sterren gekeken. WISE had bijvoorbeeld een lenskap die pas afgeschoten werd nadat door de technici werd vastgesteld dat alles in orde was. Ook moeten meetapparatuur en camera's vaak gecalibreerd worden. Bij de Kepler en Herschel telescoop en de Hubble na reparatie duurde die calibratiefase maanden. Maar WISE is dus behoorlijk snel aan de slag.

WISE is ook een heel ander soort telescoop dan bijvoorbeeld de infraroodtelescoop Herschel. Herschel is bedoeld om in te zoomen op interessante objecten. WISE is een groothoek telescoop, bedoeld om de sterrenhemel in kaart te brengen. De onderzoekers denken dat dat in 6 maanden lukt.


De Wide-Field Infrared Survey Explorer.

Wat gaat dat in kaart brengen van de sterrenhemel in infrarood nou opleveren? Wel, WISE kan relatief koele objecten detecteren. Da's handig op veel fronten. Zo kan WISE bruine dwergen gaan vinden . Dat zijn objecten die nooit hun sterrendiploma gehaald hebben. Dropouts dus. Er moeten er nog wat zich "in de buurt" van de zon bevinden. En mocht er nog ergens buiten de baan van Pluto zich nog echt grote planeten verborgen houden, dan gaan we die waarschijnlijk vinden.

Alleen objecten in de Kuipergordel zijn waarschijnlijk echt te koel om door WISE gevonden te worden. Dankzij WISE's grote gevoeligheid gaat hij waarschijnlijk wel nieuwe asteroïden en kometen vinden. Het WISE team verwacht zelfs in de orde van honderduizenden asteroïden te gaan vinden. Niet onhandig voor het geval er nog eentje gericht is op de Aarde. Het is ook mogelijk om met WISE sporen van vroegere kometen te vinden. Die sporen zien we soms als meteorietenregens. WISE zou zelfs kunnen aantonen welke asteroïden vroeger komeet waren.

WISE moet ook de weg bereiden voor de hele grote James Webb telescoop. Dit is zo ongeveer de opvolger van de Hubble, al fotografeert de James Webb alleen in infrarood en niet in zichtbaar licht. De James Webb gaat een spiegel van 6,5 meter doorsnede krijgen.

Bronnen: Planetary Society blog, NASA, Universe Today

Geen opmerkingen:

Een reactie posten