dinsdag 12 januari 2010

NASA zoekt contact met Mars Phoenix lander

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 12 januari 2010)


NASA's Mars Odyssey, een satelliet die rond Mars draait, gaat de komende dagen speuren naar een teken van leven van de Mars Phoenix lander. Deze lander staat op de noordpool van Mars en de winter is daar inmiddels ten einde. Theoretisch zou er nu weer genoeg zon zijn voor de zonnepanelen van Mars Phoenix, maar het is erg onwaarschijnlijk dat Phoenix het overleefd heeft.


De Mars Reconnaissance Orbiter richtte zijn scherpe camera op 6 januari weer eens op de landingsplaats van Mars Phoenix. Zelfs deze camera kan ons niet laten zien of Phoenix intakt is.

Mars Phoenix landde op 25 mei 2008 op de noordpool van Mars. Het was de zesde geslaagde zachte landing op Mars. Phoenix deed onderzoek naar de samenstelling van de bodem en zocht daarbij onder andere naar water. En water werd gevonden. Phoenix landde bovenop waterijs en het leek er zelfs op dat condens aan het landingsgestel kleefde. Ook werd ontdekt dat er perchloraat in de Mars-bodem zit, hetgeen als oxidant in raketaandrijving gebruikt zou kunnen worden. Kortom: bemande Mars-missies hoeven misschien niet zelf oxidant mee te nemen. Mars Phoenix gaf op 2 november 2008 zijn laatste teken van leven. Daarna was er niet genoeg zonlicht om met de zonnepanelen energie op te wekken.

De temperaturen op de landingsplek van Mars Phoenix zijn in de winter onder de 100 graden Celsius (de hoogste temperatuur gemeten door Phoenix was -19,6 graden). Voor de electronica is dat waarschijnlijk niet zo goed. Maar de belangrijkste reden waarom Phoenix het waarschijnlijk niet overleefd heeft, is omdat het staat op een plek waar in de winter normaal gesproken de ijskap aangroeit. Er zou een laag bevroren kooldioxide (droogijs) van 19 cm dik kunnen groeien. De zonnepanelen kunnen niet veel gewicht dragen en als er veel droogijs op gelegen heeft, dan zijn deze waarschijnlijk beschadigd of zelfs afgebroken.

Phoenix is duidelijk niet ontworpen om de Martiaanse winter te overleven. Mocht Mars Phoenix de kwelling overleefd hebben, dan ontwaakt het in een zogenaamde "Lazarus-mode". Je moet rekenen dat de batterijen leeg zijn geweest, dus het toestel begint alsof na een reboot en ook de klok geeft niet de juiste tijd aan. Phoenix zal proberen regelmatig contact te zoeken met de satellieten die NASA en ESA rond de rode planeet hebben draaien. Als Mars Odyssey het signaal opvangt, dan zal NASA eerst kijken wat de Mars-lander nog kan.

Mars heeft soms verrassingen voor ons in petto. Dus, wie weet komt die hele kleine kans toch uit.

Bronnen: UniverseToday, Wikipedia, NASA, Planetary Society blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten