woensdag 8 december 2010

Pech voor Japanse missie naar Venus

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 8 december 2010)


Er zijn allerlei momenten in een ruimtemissie die spannend zijn. De lancering kan fout gaan. En zelfs als de lancering aanvankelijk goed gaat, kan het zijn dat een satelliet toch niet in zijn baan komt en weer terugkeert naar Aarde. Bij bemande missies is de terugkeer in de dampkring een nerveus moment. En bij missies naar de maan en planeten bijt de vluchtleiding op haar nagels bij het in een baan om de maan of een planeet komen. Gaat het fout, dan schiet je satelliet zijn doel voorbij om vervolgens in de ruimte rond te dwalen.

De Japanse ruimtevaart heeft inmiddels ervaring daarmee. Een in 1998 gelanceerde Mars-missie genaamd Nozomi draait nog altijd rondjes rond de Zon omdat het nooit in een baan om Mars wist te komen. En het omgekeerde is ze ook overkomen: de satelliet Hayabusa wist aanvankelijk niet op tijd weg te komen van de asteroïde Itokawa om de Aarde te bereiken en moest daarom twee jaar wachten voor het het weer kon proberen.

Gisteren moest de Japanse missie Akatsuki terecht komen in een baan om Venus. Maar op het moment dat de satelliet achter Venus vandaan had moeten komen, wist de vluchtleiding geen contact te leggen. Uren is men bezig geweest om te achterhalen of Akatsuki nu wel of niet in een baan rond Venus geraakt was.




Om in een baan om een hemellichaam te geraken, moet je afremmen. Daarvoor wordt een remraket ontstoken. Die raketmotor moet precies op het juiste moment starten en daarna ook op tijd stoppen. Start de raketmotor te laat of niet? Zwaai maar dan maar met je handje naar je doelwit. Stop je te vroeg? Mogelijk kom je dan in een hele hoge baan en kun je je wetenschap niet goed uitvoeren. Maar dan heb je nog altijd de mogelijkheid de baan later bij te sturen. Stop je te laat? Misschien wordt je baan dan zo afgebogen dat je door de atmosfeer komt als die er is. En een atmosfeer zelf is ook erg goed in staat om je af te remmen. Te goed zelfs en dan kan je satelliet iets overkomen wat de Mars Climate Observer een paar jaar geleden meemaakte: de satelliet stortte neer op het oppervlak.

Vanochtend werd duidelijk wat het lot was van Akatsuki. De satelliet heeft zijn baan om Venus gemist. De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA zal veel geduld moeten hebben, maar Akatsuki krijgt over een jaar of twee zeven weer een kans. Hopelijk is er nog genoeg brandstof voor een nieuwe poging. JAXA zal eerst eens kijken in welke staat Akatsuki nu is.

Update: Ik lees net op SpaceDaily.com dat pas over zeven jaar weer een poging ondernomen kan worden. Geduld is een schone zaak in de planetaire ruimtevaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten