woensdag 25 mei 2011

NASA geeft de hoop op voor Mars-rover Spirit

Wel, het zat er een tijd aan te komen, maar NASA heeft nu dan toch de handdoek in de ring gegooid voor Mars-rover Spirit. Spirit kwam in mei 2009 in een kuil met zand terecht, die de rover-bestuurders Troy noemden. Het was niet zomaar een stuurfoutje: de kuil was onzichtbaar, omdat er een soort korst op lag, waar de 185 kg wegende rover doorheen zakte.


En vanaf dat moment zat Spirit letterlijk in de put. Enkele maanden stond Spirit stil, omdat de roverbestuurders op Aarde bezig waren een exit-strategie uit te werken. Daarna probeerde de rover met verwoede pogingen uit de kuil te komen, maar te vergeefs. Het hielp ook niet dat een wiel van de zes vast zat (en later zelfs 2). En daarbij kwam de winter eraan. Winter betekent voor Spirit en Opportunity minder zonlicht op de zonnepanelen, dus minder energie.

Spirit rijdt door de bodem van de kuil genaamd Troy. Steeds als Spirit winst lijkt te boeken, breekt het door de korst en raakt de rover grip kwijt.

Op 26 januari 2010 besloot NASA de pogingen te staken uit de kuil te komen. De focus moest nu liggen op het manoeuvreren van de rover in een dusdanige positie dat de zonnepanelen genoeg zonlicht zouden opvangen om de rover gedurende winter minimaal te laten functioneren. Te weinig energie betekende namelijk ook voor de Mars-rover dat de electronica niet genoeg verwarmd zou kunnen worden. Als de temperatuur te laag zou worden, zou inkrimping ervoor zorgen dat de bedrading zou scheuren.

Verwoede pogingen werden nu gedaan om Spirit in de goede positie te zetten, maar op 8 februari 2010 was er te weinig zonlicht om nog verder te kunnen gaan. Spirit werd stilgezet. Gedurende de winter op Mars, met de kortste dag rond mei 2010, werd Spirit in een zeer energiezuinige stand gezet. Spirit zou pas contact opnemen als het weer na het hart van de winter voldoende energie had. Dat nu is dus nooit gebeurt.

Spirit onderzoekt de sporen van pogingen Troy te verlaten. Het materiaal blijkt erg interessant.

Spirit's geschatte levensduur was 90 sols (90 Marsdagen van 24 uur en 37 minuten) (een soort garantieperiode, alhoewel je hem niet terug kon sturen), maar in werkelijkheid is Spirit 1944 dagen actief geweest op het Mars-oppervlak. Spirit heeft 7,7 kilometer gereden.

Spirit heeft aan de basis gestaan van belangrijke ontdekkingen. Opmerkelijk was dat ontdekkingen werden gedaan toen de rover het moeilijk had. Zo blijkt in 2007 een spoor van Spirit's vastzittende wiel silica en zwavel te bevatten. Dit waren sterke aanwijzignen dat er hete waterbronnen geweest zijn op Mars.

Steve Squyres, hoofdonderzoeker van dit Mars-rover programma, grapte eens dat Spirit de rover was die overal voor moest vechten. Waar bij Opportunity alles vanzelf leek te gaan (viel meteen in een interessante krater, bijna 30 kilometer gereden en nog altijd in goede staat), kwam het voor Spirit niet bepaald vanzelf.

Spirit landde in een terrein waar (achteraf) geen spoor van water bleek te vinden te zijn, het moest een berg over klimmen om een beter doelwit te vinden, het stond lange tijd stil wegens stofstormen en kwam in een kuil. Maar met meer dan vijf jaar activiteit op Mars, mogen de onderzoekers niet klagen.

UPDATE: NASA stuurde vanochtend de laatste commando's ooit naar Spirit. "Dit zou een goed moment zijn om ons nog te verbazen", schreef roverdriver Scott Maxwell op Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten