zaterdag 25 juni 2011

De volgende Mars-rover: Curiosity

NASA publiceerde een nieuwe video van de volgende Mars-rover Curiosity (of Mars Science Laboratory). Allen Chen, een van de technici achter de landingsprocedure, legt uit hoe Curiosity op Mars landt en wat voor mogelijkheden de nieuwe rover heeft.



Ik blijf die fase van de landing met dat jetpack boven de rover maar eng vinden. Hou er rekening mee dat dit allemaal automatisch moet gaan. Niemand kan ingrijpen behalve de software zelf. Gelukkig realiseren ze bij NASA's Jet Propulsion Laboratory zelf ook hoe complex deze landing is.

Inmiddels gaat ook het gerucht dat er een landingsplaats bepaald is. Het zou gaan om de Gale krater:

De Gale krater in valse kleuren. Wetenschappers zijn vooral geïnteresseerd in de berg in het midden, waar men verwacht allerlei lagen te vinden met daarin verborgen de geschiedenis van Mars.


Curiosity is fors groter dan de vorige rovers. Sojourner (1997) staat tot Opportunity en Spirit (2004) tot Curiosity (landing 2012) als schoenendoos staat tot koelkast staat tot Mini Cooper. Curiosity heeft geen zonnepanelen, maar een RTG (Radioisotoop Thermische Generator).

Het heeft dan ook een aantal experimenten die veel energie vragen, zoals een laser die tot op 7 meter afstand interessant gesteente verdampt, waarna een spectrometer meet welke stoffen in het gas zitten. Dit instrument heet ChemCam. Diverse andere instrumenten bevatten ook lasers en ovens.

Waar Spirit en Opportunity op zoek naar water waren, is Curiosity op zoek naar leven. Het heeft hiervoor een laboratorium bij zich, Sample Analysis at Mars, waarin monsters geanalyseerd kunnen worden. Het lab bevat een gas chromatograaf en massa spectrometer. Die zullen 's nachts, als de rover stil staat, experimenten doen op monsters.

Ik heb zelf ooit met zulke instrumenten gewerkt, maar dit waren stuk voor stuk instrumenten ter grootte van een kast. Het SAM instrument daarentegen is echt een flink stuk kleiner. Ik heb geen maten kunnen vinden, maar denk aan de ouderwetse computerkast die je vroeger had.

De lancering is gepland in november 2011. Tegen die tijd kom ik nog terug met een uitgebreider artikel.

Bronnen: NASA, Planetary Society blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten