vrijdag 24 juni 2011

Meld je aan voor de Juno Tweetup


Altijd de lancering van een raket bij willen wonen? Heb je een Twitter account? Ben je rond 5 augustus bereid om naar de USA te reizen? Meld je aan voor de NASA Juno Tweetup en NASA geeft je gratis toegang tot de pers-site en je zit eerste rang als de bouwers van de Juno satelliet en de raket (denk ik) uitleggen wat de Juno missie bij Jupiter gaat doen.

De Juno sonde.

Ik lees wel eens de twitter berichten van mensen die uitgenodigd zijn voor andere tweetups en ik kan je zeggen dat NASA geen half werk doet op zo'n dag (of 2 dagen). Het is een belevenis.

Interesse? Registreer je voor de Juno Tweetup voor maandag 21:00.

Voorwaarden zijn dat je ook inderdaad van plan ben naar Florida te gaan (why not), je zelf voor vervoer zorgt en je moet weten dat jouw uitnodiging niet uitwisselbaar is. Je hoeft geen inwoner van de Verenigde Staten te zijn. Je moet wel eventueel later kunnen als de lancering uitgesteld wordt. Maar aangezien planetaire missies meestal een vrij klein lanceerwindow kennen, en de Atlas 5 raket meestal met maar weinig vertraging opstijgt, is het risico niet zo groot als bij.. zeg.. een shuttle-missie.

Zou ik bijna vergeten: wat is Juno eigenlijk? Juno is een missie naar de planeet Jupiter.Nu zijn er in het verleden al missies bij Jupiter geweest, zoals de orbiter Galileo. Galileo heeft vooral veel aandacht gehad voor de manen van Jupiter. En die zijn interessant, denk maar aan Europa met zijn mogelijke oceaan onder het ijsoppervlak. Maar Juno gaat zich voornamelijk richten op de planeet Jupiter zelf.

Zo hebben we mooie plaatjes van de wolken van Jupiter gezien, maar we weten eigenlijk weinig over de structuur onder de bovenste wolken. Neem de bruine wolkenband die vorig jaar verdween en dit jaar weer zichtbaar werd.

Met Juno proberen we te achterhalen hoe Jupiter gevormd is (en misschien krijgen we dan ook door hoe Jupiter-achtige exoplaneten gevormd worden). Juno gaat ook de magnetosfeer van Jupiter onderzoeken. Die is 14 keer zo krachtig als de magnetosfeer van de Aarde.

De Juno ruimtesonde ondergaat tests bij Lockheed Martin Space Systems.

Wat verder opvalt, is dat Juno drie zonnepanelen heeft. Misschien valt het niet op, als je Juno vergelijkt met andere satellieten, maar voor missies naar Jupiter en daarbuiten is het vrij ongewoon. Normaal levert de zon rond de baan van Jupiter te weinig energie om zonnepanelen te gebruiken en worden radioisotoop generators gebruikt met daarin plutonium-238. Maar 30-50 kilo van dat spul is net zo duur als een lancering en het wordt niet meer gemaakt. Gelukkig is zonnepaneeltechnologie zo ver gevorderd, dat Juno zonder kan. Dat scheelt enorm in de kosten.

Bron: NASA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten