zondag 24 juli 2011

Over ruimtevaartbudgetten

Ik ben een fan van de astronoom Neil deGrasse Tyson. Hij is een hele goede spreker en vaak grappig ook. Iemand heeft een toespraak van hem gecombineerd met beelden van de laatste shuttlevlucht.


Hij noemt een belangrijk punt: hoeveel het totale NASA budget is ten opzichte van het totale budget gaat er nu eigenlijk naar NASA? Een halve cent ten opzichte van een dollar. (Ten tijde van het Apollo project was het 5 cent op een dollar)

Dat deed me denken: hoeveel krijgt ESA eigenlijk ten opzichte van het totale budget? ESA heeft als totaal budget 4 miljard euro. Vergelijk dat met de ruwweg 13,5 miljard euro (19 miljard dollar in 2011). Oeps. Nu komt ESA's budget van afzonderlijke lidstaten, dus het is een stuk lastiger te vergelijken met de situatie in de Verenigde Staten.

Laat ik dan eens kijken naar het Nederlandse ruimtevaartbudget. Hoe is dat verdeeld?

Ik heb gekeken naar de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur (of wat er van over is) en Wetenschap (begroting voor 2011), maar daarin krijgt ESA slechts 33,2 miljoen euro. Volgens Wikipedia is de Nederlandse bijdrage 84,2 miljoen euro of 2,1% (Belgiƫ betaalt twee keer zoveel), dus waarschijnlijk komt er ook geld via andere posten naar ESA. Maar ESA krijgt ook weer geld van de Europese Unie, dus dat maakt het totaalplaatje nog lastiger.

Ook krijgt het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium van OCW 816.000 euro, 100 duizend minder dan vorig jaar en dat budget blijft de komende 5 jaar gelijk. (in de begroting vind je trouwens ook hoeveel astronomische instituten krijgen, zoals ESO, ASTRON en niet te vergeten ook een wetenschappelijk instituut als CERN).

De totale uitgaven in de miljoenennota van 2010 waren 272,1 miljard euro. Als je dan onze bijdrage aan ESA, NLR en de bijdrage aan ESA via de EU neemt, laat dat dan heel gunstig gezegd 100 miljoen zijn. Dan geven we van 1 euro 0,034 cent uit aan ruimtevaart.

Oeps. Ik zeg niets meer over het budget van NASA.


Bronnen: Rijksbegroting OCW, Wikipedia.

1 opmerking:

  1. De bijdrage van OCW is slechts een deel van bijdrage aan ESA, merendeel staat op de begroting van EL&I. Gemiddeld gaat er 89 miljoen euro per jaar van NL naar ESA aan (kas) contributie. Recent zijn kamervragen van Afke Schaart beantwoord waar dit precies instaat. Zie ook http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ruimtevaart
    Ben beniewd hoe je berekening dan uitkomt!

    BeantwoordenVerwijderen