woensdag 9 november 2011

Phobos-Grunt zit vast in zijn parkeerbaan

De lancering van Phobos-Grunt, de eerste Russische planetaire missie sinds 1996, is geslaagd gisteren voor wat betreft het bereiken van een baan om de Aarde. Enkele uren daarna hadden de raketmotoren twee keer moeten ontbranden en dat is niet gelukt. Phobos-Grunt zit nu dus in een parkeerbaan van 207 x 347 kilometer (en een hoek van 51 graden op de evenaar).

Phobos-Grunt zit momenteel nog in de geel gekleurde baan.

Phobos-Grunt kan nog steeds Mars en haar maan Phobos bereiken, als de raketmotor alsnog werkt op de juiste momenten. De Fregat opduwraket is nog bevestigt aan de satelliet en de tweede trap is netjes afgekoppeld. De Russen willen om 20:00 vanavond (woensdag) opnieuw een poging wagen. Dat is wel vrij vlug, want volgens bronnen waren ze aanvankelijk van plan om alleen telemetriegegevens op te halen (dat kan pas om 18:30).

Een probleem dat de Russen hebben, is dat ze te weinig volgstations hebben. Afgelopen nacht had de burn moeten plaatsvinden boven Zuid-Amerika en daar heeft Rusland dus geen volgstation. Dat maakt de hele manoeuvre tricky. Daarom was men aanvankelijk Phobos-Grunt een tijd kwijt, omdat het niet in de baan zat waar men hem verwachtte.

[Update 10-11-2011 18:00]
De laatste berichten zijn dat zonnepanelen zijn ontvouwen en dat Phobos-Grunt op de Zon gericht is, waardoor de batterijen kunnen opladen. Maar er is nog geen signaal ontvangen van de belangrijkste zender op het ruimtevaartuig. Die zender kunnen ze vanaf Aarde aanzetten. De ESA heeft twee grondstations ingezet voor communicatie.

[Update 11-11-2011 11:40]
Er zijn geen nieuwe updates sinds vannacht en dat is waarschijnlijk geen goed teken.

[Update 11-11-2011 15:00]
Langzaam begint door te schemeren dat het echt niet wil lukken met Phobos-Grunt. Het lukt niet om een 2-weg communicatie op te zetten. En zonder die communicatie valt Phobos-Grunt over een tijdje terug op Aarde.

[Update 12-11-2011 1:00]
Iedere site die de missie volgt heeft nu de moed verloren. De Russen houden alles angsvallig stil. Stukje Sovjet-nostalgie lijkt het. Maar dat betekent ook dat we al lange tijd geen officiële updates meer gezien hebben.

NORAD (het departement van Amerikaanse defensie dat satellieten volgt) heeft berekend dat Phobos-Grunt zonder actie op 26 november terugvalt. De vraag is wat men met dat feit gaat doen. De brandstof is giftig en daar is nog niets van gebruikt. De vraag is dus: gaan ze hem kapotschieten en helpt dat?

Ook heeft een bekende volger van satellieten, Ted Molczan van de Seesat-L mailinglist, gemerkt dat er toch sprake lijkt van een zeker koerswijziging, mogelijk omdat brandstof is geloosd. Maar of dat waar is?

[Update 19-11-2011 10:45]
Interessante ontwikkeling: de baan van Phobos-Grunt is zodanig veranderd dat hij pas in januari zal terug vallen naar Aarde i.p.v. eind-november - begin-december. De satelliet schijnt zijn kleinere raketmotoren een keer te hebben ontbrand, waardoor de baan verbeterd is. Maar door wat of wie?? Roskosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie blijft stil over de ontwikkelingen.

Het window waarin Phobos-Grunt naar Mars kan is bijna voorbij, maar sommige Russische experts denken dat Phobos-Grunt ingezet kan worden om naar de Maan of naar asteroïden te gaan.

Maar ja, als de Russen nog geen contact hebben weten te leggen met Phobos-Grunt, dan is dat natuurlijk allemaal wishful thinking.

Bronnen: Planetary Society blog, NASASpaceflight.com


1 opmerking:

  1. Het is zonde, maar ook erg interessant... hoe gaan ze dit probleem oplossen!?

    Als er brandstof aan boord is, kunnen ze die dan niet gebruiken om in ieder geval een koerswijziging te laten maken zodat hij niet terug valt, maar in een baan blijft? Dan kunnen ze er misschien nog wat leuks meer doen.

    Er zijn genoeg landen die hem wel willen kapot schieten, waarschijnlijk alleen maar om te laten zien wat ze wel niet kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen