donderdag 8 maart 2012

Waanzinnige foto's in het zonnestelsel

Elke week zie ik waanzinnige foto's van het zonnestelsel. We hebben tenslotte nog altijd diverse satellieten in banen rond Mercurius, Venus, Mars, de asteroïde Vesta en rond Saturnus. Dat is op zich al bijzonder en de foto's zijn vaak mooi, maar soms zijn er foto's die zelfs dat niveau ontstijgen. Neem nou deze foto van Mars:
Laat me even uitleggen wat dit is: dit is een stofhoos ("dust devil"). De Mars-rovers Spirit en Opportunity hebben meerdere malen zulke stofhozen gefotografeerd. Sterker nog: het feit dat Opportunity nog steeds rond rijdt, hebben we te danken aan stofhozen. Ze waaien het stof van de zonnepanelen (een week geleden weer gebeurd). Maar dat de Mars Reconnaissance Orbiter een dust devil van boven heeft weten te fotograferen, daar kwam wel wat geluk bij kijken.

Rond Saturnus draait de NASA satelliet Cassini al sinds 2004 zijn baantjes. Met zijn ringen en 62 manen is Saturnus bijzonder fotogeniek. Ik heb daar al heel wat van mogen zien. Zoals deze:
De foto stamt al uit 2006. Je ziet Saturnus, de ringen en voor de ringen het silhouet van de maan Mimas. Gordan Ugarkovic heeft er een bijzondere compositie van gemaakt.

Deze foto is bijzonder, omdat bijna geen enkel licht hierin direct van de Zon afkomstig is. Het licht in deze foto is, ofwel weerkaatst door de ringen, ofwel verstrooid door de atmosfeer.

Bronnen: Bad Astronomy blog, Planetary Society blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten