vrijdag 12 november 2010

De Nijl bij nacht, gefotografeerd vanuit ISS

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 12 november 2010)

Onlangs was het tien jaar geleden dat de permanente bewoning van ruimtestation ISS begon. Nog altijd vliegt ISS met zes personen ver boven onze hoofden. Regelmatig maken zij prachtige foto's van onze planeet, die op allerlei NASA sites gepubliceerd worden, zoals de Human Space Flight Gallery. Eens in de zoveel tijd kijk ik weer eens of er nog wat moois bij zit. De volgende serie van de Aarde bij nacht is inderdaad mooi te noemen.


Waar water is, zijn er mensen en is er licht. Zo ook hier bij de Nijl. Je kan duidelijk steden als Caïro en Alexandrië vinden. Daarbuiten is het donker. Aan de horizon is de gloed van de atmosfeer te zien. Deze gloed wordt door allerlei processen in de atmosfeer veroorzaakt.


Onmiskenbaar de Italiaanse laars en Sicilië. Voor heldere sterrennachten kun je zo te zien nog terecht in de binnenlanden van Kroatië, Bosnië en Servië.


Okee, deze is misschien wat lastiger. Op de voorgrond zien we een gekoppelde Russische Sojoez, waarmee astronauten van en naar ISS vliegen. Daarachter zien de New Orleans (net boven het linker zonnepaneel van de Sojoez), Houston en de kust van de Golf van Mexico.

Nog niet genoeg gehad? Probeer dan de Gateway to Astronaut Geography eens.

De bemanning moet trouwens nog even wachten op de volgende shuttle-vlucht. In de grote rode brandstoftank, de External Tank, is deze week een grote scheur ontdekt. Zoiets is wel eens vaker ontdekt en gerepareerd in de fabriek. Maar nu stond de shuttle met externe tank al klaar op het lanceerplatform. Zo'n reparatie is nooit gedaan en het kan zijn dat NASA besluit de tank terug te sturen naar de fabriek. Dat gaat dan flink wat uitstel opleveren.Geen opmerkingen:

Een reactie posten