dinsdag 31 mei 2011

Waanzinnige foto's van Endeavour en ISS


Space shuttle Endeavour heeft inmiddels ruimtestation ISS achter zich gelaten en de bemanning maakt zich op voor de landing (8:35 vanochtend). De hele missie is zeer voorspoedig gegaan. De Alpha Magnetic Spectrometer-2 had na een week al bijna 300 miljoen deeltjes gedetecteerd. Of daar ook donkere materie partikels bij waren, dat zullen we pas later horen.

Er zijn tijdens missie STS-134 een paar hele mooie foto's geschoten. Om te beginnen deze:

Space shuttle Endeavour, gekoppeld aan ruimtestation ISS en de sterren als achtergrond. De astronauten hebben de camera op een of andere wijze op de sterren gericht weten te houden. Volgens de informatie bij de JPEG was de belichtingstijd 3 seconden.
Ruimtestation ISS tussen de sterren. Let ook op hoe de atmosfeer van de Aarde afsteekt tegen de donkere achtergrond. Een sluitertijd van 6 seconden maar liefst. Niet slecht voor een omgeving waar alles draait en zweeft. Op de voorgrond trouwens het experimentenpaneel van de Japanse Kibo module met eigen robotarm.

Een geweldig idee om een fisheye lens mee te nemen naar ruimtestation ISS. Dat leverde de volgende foto's in mijn top 10 van deze missie:

Endeavour, gefotografeerd aan het uiteinde van de Integrated Truss Structure, ofwel de witte balk van ISS waar de zonnepanelen aan vast zitten. Dat is dus ongeveer 50 meter van de shuttle vandaan.

Endeavour, gekoppeld aan de Harmony module. Links van de Harmony module is het Japanse laboratorium Kibo en rechts de Europese laboratoriummodule Columbus.
Astronaut Greg Chamitoff is bezig aan de vierde ruimtewandeling van Endeavour's misse. In de reflectie van zijn vizier is collega Micheal Fincke te zien, die de foto maakte.
Met twee astronauten uit Italië (Roberto Vittori van STS-134 en Paolo Nespoli van ISS expeditie 27) kon je natuurlijk een foto van de Italië verwachten.
Voor het oranje-bruine zonnepaneel is het Alpha Magnetic Spectrometer-2 experiment te zien, dat door deze missie op ISS geïnstalleerd is. Met het experiment hoopt met donkere materie aan te tonen.


Commandant Mark Kelly (links) en de Italiaanse missie specialist Roberto Vittori in de cockpit van de shuttle.
Na ontkoppelen maakte Endeavour deze foto. De zon doet de zonnepanelen van ISS oplichten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten