dinsdag 22 mei 2012

De Dragon en SpaceX' ambitie

Vanochtend heeft het bedrijf SpaceX hun Dragon vrachtschip gelanceerd richting het ruimtestation ISS. Als SpaceX straks toestemming krijgt om de Dragon capsule dichtbij ISS te brengen en men besluit dat tot koppeling kan worden over gegaan, dan is dit het eerste commerciële voertuig dat aan ISS koppelt.






NASA zal er blij mee zijn, want op den duur willen de Amerikanen niet meer zo afhankelijk zijn van het Russische Progress ruimtevaartuig dat nu regelmatig naar ISS gestuurd wordt.

De Falcon 9 raket met de Dragon capsule stijgt op.

Ikzelf ben best ook een beetje enthousiast over SpaceX. Wat ze vandaag gedaan hebben is natuurlijk een hele prestatie, maar dat is niet waarom ik het zeg. Het leuke aan SpaceX is dat ze zichzelf een heel ambitieus doel gesteld hebben. Die doelen zijn nu eens niet om de grootste of de rijkste te worden, maar om eens mensen naar Mars te brengen.

Oprichter van Elon Musk, die zijn geld verdiend heeft met het bedrijf Paypal, wil ooit er voor zorgen, dat de mensheid niet afhankelijk is van slechts een planeet. Dus mocht er ooit een grote asteroïde op onze planeet vallen, die het leven hier decimeert, dan hebben we zeg maar "een backup". (Ik zou denken dat je op Mars een groter gevaar loopt, maar dat terzijde).

Je kunt zeggen van die doelen wat je wilt ("dat lukt ze nooit", "moet de mensheid nog een planeet vervuilen" en dergelijke), maar je kunt heb niet ontzeggen dat hij ambitie heeft.

Meent Elon Musk het? Ik denk van wel. Hij schijnt zelfs al een plannetje te hebben hoe mensen veel goedkoper naar Mars kunnen. Een Falcon Heavy raket is al in de maak en SpaceX gaat zelfs met een vrijwel geheel herbruikbare raket op de proppen komen:


Ja, je hebt het goed gezien: zowel de eerste als de tweede trap moeten netjes op Aarde landen. Op pootjes. Zelfs de capsule moet op pootjes gaan landen. Het heeft een hoog ik-moet-het-nog-zien-gehalte, maar eerdere projecten van SpaceX hadden dat gehalte ook al. En ze zijn tot nu toe succesvol.

Waarom ik ook enthousiast over SpaceX ben, is omdat dit de manier is om medewerkers te motiveren: met zijn allen voor een nagenoeg onmogelijk doel gaan. Wie herinnert zich over vijftig jaar dat je jouw verzekeringsmaatschappij de op een na grootste of de rijkste gemaakt heeft? Wie herinnert zich dat jouw bedrijf in huishoudelijke producten de derde speler in Europa was?

Nee dan de medewerkers van SpaceX. Ooit zullen ze tegen hun kleinkinderen zeggen "jullie vinden het heel normaal dat er mensen naar Mars reizen, maar ooit werd dat voor onmogelijk gehouden. Heeft opa jullie wel eens verteld dat hij aan de eerste reis naar Mars gewerkt heeft? ...". Het is maar wat voor erfenis je achter wilt laten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten