woensdag 6 juni 2012

Venus voor de Zon, vanuit de ruimte

In Nederland was er dit keer helemaal niets van te zien, maar vanochtend schoof de planeet Venus voor de Zon langs. In 2004 heb ik dit met eigen ogen kunnen aanschouwen, maar dit keer werkte het weer niet mee. Nou ja, 10 december 2117 is er weer een kans, alhoewel niet in Nederland. Maar ja, tegen die tijd teleporteer je gewoon even naar het andere halfrond.

Hoe dan ook,van over de hele wereld zijn mooie plaatjes gemaakt van deze transit van Venus. En sommige zijn niet eens van deze wereld. Zo schoot de Japans-Amerikaanse satelliet Hinode deze waanzinnige foto:

De planeet Venus is ongeveer zo groot als de Aarde. Het zonlicht wordt gebroken door de atmosfeer van Venus, vandaar de lichte rand om de planeet. Aan de rand van de Zon zijn zonnevlammen te zien, die het doen lijken alsof Venus smeult.

Astronaut Don Pettit had zich al in 2011 voorbereid op de overgang van Venus voor de Zon. Hij had bij zijn lancering gezorgd voor het noodzakelijke zonnefilter voor zijn camera.

De transit van Venus voor de Zon, gefotografeerd vanaf ruimtestation ISS door astronaut Don Pettit. De andere vlekken zijn zonnevlekken. (Meer transitfoto's van Don Pettit op deze link).
Tenslotte nog een video gemaakt door nog een satelliet, het Solar Dynamics Observatory (SDO):
Bronnen: Bad Astronomy blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten