dinsdag 4 december 2012

NASA gaat een "Curiosity 2.0" lanceren in 2020

Aan het begin van de avond las ik opeens op Twitter dat John Grunsfeld, vice-hoofd van het wetenschappelijk directoraat van NASA (ik hoop dat ik deze titel goed vertaal) en oud-astronaut, een aankondiging zou doen vandaag. Maar hij wilde van te voren niet vertellen waarover. Inmiddels heeft hij het woord gedaan: er komt een nieuwe Mars-rover van het kaliber van Curiosity.

Geweldig nieuws natuurlijk, maar iedereen in de zaal vroeg zich af: "waar komt dat geld vandaan?" en "ten koste van wat gaat deze rover gemaakt worden?". Want er is flink gesneden in NASA's succesvolle planetaire programma.

Volgens Grunsfeld wordt deze rover gebouwd op basis het ontwerp van Curiosity en er zullen zelfs van reserveonderdelen van Curiosity gebruikt worden. Net als Curiosity zal de nieuwe rover ook aangedreven worden met een MMRTG (Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator). Deze generator werkt op basis van het verval van het peperdure plutonium-238.  Grunsfeld vertelde dat NASA een reserve-exemplaar van die generator heeft.

De missie moet 1,5 miljard dollar gaan kosten (1,1 miljard euro). Ter vergelijking: Curiosity heeft 2,5 miljard dollar gekost (1,9 miljard euro). Waar komt dat geld vandaan? Volgens Grunsfeld kan dit uit het huidige budget gehaald worden. Er is geen geld uit andere potjes nodig.


Om de twee jaar is de positie van Mars t.o.v. de Aarde gunstig om er een raket naar te lanceren. Volgens de huidige plannen, inclusief die voor "Curiosity 2.0", elke twee jaar wel een missie naar Mars gepland:
  • In 2013 gaat NASA's MAVEN satelliet naar Mars om te onderzoek te doen naar de atmosfeer van Mars. Vroeger heeft Mars zeer waarschijnlijk een dichtere atmosfeer gehad. De grote vraag is: waar is die gebleven?
  • In 2016 moet NASA's InSight lander naar Mars gaan om daar seismisch onderzoek te doen.
  • Ook in 2016: ESA wil een ExoMars orbiter naar Mars sturen, samen met een Entry, Descent and Landing Demonstrator Module.
  • In 2018 moet ESA's ExoMars rover naar Mars gaan met een Russische lander.
  • En dus in 2020 moet NASA's nieuwe rover gelanceerd worden.
Er zijn nog andere programma's die bestudeerd worden. Wellicht zullen China en India ook nog missies naar Mars sturen.

NASA ziet de nieuwe Mars-rover als een van de stappen op weg naar een bemande landing op Mars in 2030. Maar ja, die bemande landing is al sinds 1970 twintig jaar in de toekomst gepland. We zullen zien.

Bronnen: NASA, Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten