woensdag 8 mei 2013

Marcel-Jan on tour

Meimaand spreekmaand, lijkt het wel. Ik tel maar liefst vijf uitnodigingen om iets te komen vertellen, zowel vak-gerelateerd als over ruimtevaart en sterrenkunde.

Zaterdag geef ik in Leiden voor de Werkgroep Maan en Planeten een lezing over de planeet Venus.

Arme Venus staat nogal in de schaduw van onze andere buur, Mars. Hoe anders was dat vroeger toen de Babyloniƫrs en Maya's haar aanbeden. Transits van Venus vertelden ons vroeger hoe groot het zonnestelsel was. We dachten dat er kanalen waren (meneer Percival Lowell in ieder geval) (Fout!) We dachten dat er oceanen waren waar onze ruimtesondes in zouden plonzen (Fout!) En toen bleek dat het er vooral erg warm en drukkend was (lood smelt er en de druk is hoger dan 90 atmosfeer), toen zagen we wel in dat we nooit de hand van een venusiaan zouden drukken. En we werden afgeleid door Mars, want daar was het "happening".

Nou ja, niet helemaal. Het effect van zoveel kooldioxide gaf ons wat hints over een mogelijk broeikaseffect. En de hebben de Sovjets er in de jaren zeventig de nodige moeite voor gedaan om een sonde te laten landen. In 2006 bracht de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Venus Express in een baan rond Venus. Er valt dus nog genoeg te vertellen over Venus.

Op zondag 19 mei vertel ik op de Sterrendag van de Jeugd Werkgroep voor Sterrenkunde (JWG, ooit ook zelf lid van geweest), afdeling Arnhem over de Mars-rovers. NASA's Mars-rovers zijn de successtory van de laatste jaren. Spirit en Opportunity hebben ons jaren lang ons beelden gezonden van hun rondritten op Mars, zodat we als het ware konden meerijden en ontdekkingen doen.

Vorig jaar landde Curiosity op spectaculaire wijze op het oppervlak, om er met lasers te schieten en gaten te boren in rotsen. En natuurlijk om uit te zoeken of Mars ooit goed geweest is voor leven. De Sterrendag is gratis en te vinden bij bezoekerscentrum Sonsbeek.

Later in het jaar kom ik ook nog eens vertellen over Venus op de Sterrenwacht Halley. Hoe toepasselijk, want het was Halley die aanzet gaf voor een grootse expeditie over de Aarde om de transit van Venus te gaan zien.

1 opmerking:

  1. De landing van Curiosity was inderdaad spectaculair! Met de 7 minutes of terror en maar wachten op de volgende 'status'...

    Succes met spreken!

    BeantwoordenVerwijderen