zaterdag 19 december 2009

Introductie

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 19 december 2009)


Ik realiseer me dat ik wel al een artikel heb geschreven op mijn blog, maar me nog niet voorgesteld heb. Laat ik dat even rechtzetten.

Ik ben Marcel-Jan Krijgsman, in het dagelijks leven Oracle database specialist. Ik heb al sinds ik me kan heugen een grote interesse gehad in ruimtevaart en astronomie. En ik heb ook altijd het nieuws op dat vlak bijgehouden. Een paar jaar geleden vroegen de schrijvers van Astrostart.nl of ik mee wilde doen om stukjes te schrijven over dit onderwerp. Op die manier ben ik tot onlangs ruimtevaartjournalist geweest. Maar op het laatst was ik door allerlei omstandigheden zo'n beetje de enige schrijver en dan is het knap lastig de "meest actuele astronomie- en ruimtevaartsite van de Benelux" bij te houden. Vandaar dat ik een site wilde starten met iets minder hoge ambities op dat vlak.

Wat ga ik wel doen op dit blog? De lezers van Astrostart zijn van mij gewend dat ik van tijd tot tijd vrij uitgebreide artikelen schrijf waarin ik de achtergronden van missies en onderzoeken helder probeer te beschrijven voor de liefhebber.

Zo houd ik de bemande ruimtevaart in de gaten en ik probeer voor elke nieuwe shuttlemissie een artikel te wijden aan wat men op deze missie wil gaan doen. Ik heb sowieso een zwak voor de Space Shuttle. Het mag een onhandig ontworpen ding zijn en nog altijd niet al te veilig, ik zal het stiekum toch jammer vinden als ze in het museum komen.

Wat betreft ruimtestation ISS hebben de Astrostart-lezers die hier langskomen nog steeds een artikel van mij tegoed over de wetenschap die dit miljarden kostende project heeft opgeleverd. De eerste aflevering staat op Astrostart.nl.

Uiteraard hou ik ook de ontwikkelingen voor de toekomst in de gaten. Alhoewel we waarschijnlijk nog veel geduld moeten hebben voor NASA's nieuwste Ares-I en Ares-V raketten bemand de ruimte in gaan. Tussen Apollo (Skylab) en de shuttle zat ook zo'n periode en houd maar alvast rekening met wat uitstel hier en daar. Obama heeft NASA overigens onlangs wel een miljard dollar extra gegeven, in plaats van de 10% korting op het budget die door de wandelgangen soms werd genoemd.

Onbemande ruimtevaart gaat inmiddels gewoon door. Er draait ook nog val alles rond diverse planeten in ons zonnestelsel en er rijden nog altijd twee rovers op Mars, alhoewel bij eentje het nauwelijks rijden te noemen valt. Mars-rover Spirit zit nog altijd vast in een kuil en of hij er uit kan komen is de vraag.

NASA sleutelt momenteel aan deze Mars-rover, Curiosity geheten. Hij moet in 2011 gelanceerd worden.


Ik houd me ook altijd bezig met toekomstige missies op dit vlak. Onlangs nog schreef ik een artikel over missies die de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in januari gaat selecteren en dat kun je nog op Astrostart.nl terugvinden. En binnenkort hoop ik weer de vooruitblik op de ruimtevaart in 2010 te schrijven. Iets dergelijks heb ik ook voor 2009 en 2008 gedaan. Altijd leuk om later te lezen wat er van terecht is gekomen.

Als er interessante ontdekkingen worden gedaan in de astronomie (en ik schrijf erover) dan probeer ik op zijn minst te verklaren wat er ontdekt is en wat het belang ervan is. De theorie achter die ontdekkingen is vaak lastig zat. Geen goed idee om daar even overheen te roffelen.

Weerkaatsing van een methaanmeer op Saturnusmaan Titan. Onze Aarde en Titan hebben wel wat van elkaar weg, al is het op Titan -180 graden Celsius.

Alvast veel leesplezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten