dinsdag 22 december 2009

Mars-rover Spirit's rechter voorwiel wonderbaarlijk genezen

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 22 december 2009)


Op een koude planeet hier ver vandaan, laten we hem Mars noemen, staan twee rovers die als bijna zes jaar onderzoek aan deze dorre ongeving (Zes jaar op Mars! Er was gerekend op 3 maanden). Een van de twee rovers, Opportunity, is te druk bezig om te rijden. Hij is een rots aan het onderzoeken. Die rots gaat ons waarschijnlijk een hoop leren over de geologische geschiedenis van Mars. De bestuurders houden elk instrument tegen de steen dat de rover aan boord heeft. De steen is waarschijnlijk omhooggespuwd uit het binnenste van Mars en zo'n blik in het binnenste van een planeet krijg je als wetenschapper niet elke dag.

Op het andere halfrond staat rover Spirit vast in een kuil vol stof. Beide rovers krijgen elke dag de opdracht van hun bestuurders om een bepaald punt te bereiken. Hun intelligente software zorgt ervoor dat ze om gevaarlijke rotsen en afgronden rijden naar dat punt. Op een dag reed Spirit in een kuil vol stof die de bestuurders en de software niet opgemerkt hadden. Het was net een val. Meteen was duidelijk: eruit komen wordt niet eenvoudig.

Wat is het geval: Spirit heeft zes wielen, maar een ervan, het rechter voorwiel, raakte in maart 2006 lam en sindsdien reed Spirit achterstevoren met dit wiel als een anker achter zich aan. Dat leverde overigens nog aardige wetenschap op. Het wiel trok een geul achter zich aan en daarin werden andere kleuren bodem gevonden. Analyse wees erop dat er sulfaten in de bodem zaten en dat was een sterke aanwijzing voor water en vulkanisme, ofwel geisers.

Sinds maart 2006 was het wiel niet meer in beweging geweest. Tot nu. Bij pogingen om de kuil Troy te verlaten was het linkerwiel bezig zich in het stof te bijten. Het rechterachterwiel was de laatste dagen ook al begonnen te haperen en toen kwam na meer dan drie-en-half jaar opeens het rechter voorwiel tot leven.


Links het ingegraven linker voorwiel van Spirit. Daarnaast de arm van de rover met instrumentarium. Rechts het voorwiel dat opeens tot leven komt.


Niet dat het erg helpt momenteel. De drijvende kracht moet van de linkerkant komen en zoals te zien is, zit dat wiel behoorlijk ingegraven.

Bronnen: Universe Today, NASA's Mars Rover site

Geen opmerkingen:

Een reactie posten