dinsdag 29 december 2009

Is de lichtsnelheid voor elk foton even snel?

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 29 december 2009)

Volgens Einstein wel. De lichtsnelheid was volgens hem de maximum snelheid voor alles, ook electromagnetische straling van allerlei aard: zichbaar licht, radiogolven, gamma straling en alles wat er tussen zit. Dat was lastig aan te tonen.

Met de Fermi gamma straling telescoop heeft NASA een perfect middel om die meting te doen: het kan licht van verschillende energie (golflengten) detecteren en het kan uitbarstingen van gamma straling waarnemen. Een botsing tussen twee neutronensterren, de overblijfselen van reuzensterren, levert zo'n uitbarsting op. Sommige van die uitbarstingen zijn heel kort. En als je twee lichtdeeltjes van verschillende golflengten van die uitbarsting detecteert weet je vrij zeker dat het ene deeltje niet een week geleden vertrokken is.

Fermi heeft nu twee lichtdeeltjes gedetecteerd afkomstig van 7,3 miljard lichtjaar afstand en waarvan het ene deeltje een miljoen keer zoveel energie had als het andere. Genoeg verschil dat het zou moeten uitmaken nadat ze zo'n enorme afstand hebben afgelegd. De uitbarsting duurde maar 2,1 seconden. Het verschil in aankomst tussen beide deeltjes was slechts negen tiende van een seconde. Na 7 miljard jaar reizen is dat niet heel significant.

Het mooie van deze blog is dat ik eindelijk Youtube filmpjes in mijn artikel kan plaatsen. Dus ik geef nu het woord aan de mensen van NASA:




Bronnen: Bad Astronomy Blog, NASA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten