woensdag 5 oktober 2011

NASA tweetup voor Mars Science Laboratory rover

Opgelet: vanaf 18:00 vanavond (woensdag) tot vrijdagavond om 18:00 kun je je opgeven voor de NASA tweetup voor de nieuwe Mars-rover. Officieel heet hij Mars Science Laboratory, maar je mag hem ook Curiosity noemen. Curiosity moet na zijn landing in augustus 2012 op zoek gaan naar leven op de rode planeet: of het nu bestaat of ooit bestaan heeft.

Curiosity heeft een serieus laboratorium  aan boord. Hij kan monsters nemen met een schep en die monsters door verschillende experimenten onderzoeken. De rover heeft ook een laser waarmee hij op enkele meters afstand materiaal kan laten verdampen, waarna een instrument meet wat er in de vrijgekomen damp aan chemische stoffen zit. Ik ben zelf buitengewoon enthousiast over deze missie, dus verwacht zeker een artikel van mij hierover: tweetup of geen tweetup.

Allereerst even wat praktische punten over de tweetup: Curiosity wordt gelanceerd op 25 november vanaf Kennedy Space Center in Florida. Wordt je uitverkoren, dan wordt dus wel verwacht dat je naar de USA gaat en op eigen kosten.

Mocht je worden uitgenodigd, bereid je dan voor op een hele bijzondere ervaring à la "Sjakie en de chocoladefabriek", maar dan op gebied van ruimtevaart. Experts zullen je alles vertellen over wat de nieuwe Mars-rover gaat doen, hoe het laboratorium werkt, en hoe hij bij Mars komt. Ze nemen materiaal mee dat je mag vastpakken en ongetwijfeld krijg je de Atlas V raket waar Curiosity op gelanceerd wordt van dichtbij te zien.

Iedereen met een Twitter account en de wil om rond 25 november naar Florida te gaan maakt kans. Hier kun je je opgeven:
http://www.nasa.gov/connect/tweetup/tweetup_curiosity_11-23and25-2011.html

Veel succes!

(Ter inspiratie hier nog even een video over deze spectaculaire missie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten