dinsdag 6 april 2010

Waanzinnige foto: vliegen door het noorderlicht

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 6 april 2010)


De Japanse astronaut Soichi Noguchi blijft ons verblijden met mooie foto's die hij aanbiedt via Twitter en Twitpic. Tegenwoordig hebben ISS astronauten namelijk toegang tot Internet, dus Twittert Noguchi er op los.


De vlucht van ISS met 28.000 km/u door het poollicht (aurora). Voor het poollicht hangt een Russisch Sojoez of Progress ruimteschip (het onderscheid is een beetje moeilijk).


Hier nog een mooie.

Poollicht is een fenomeen dat je meestal alleen op hoge geografische breedtes kunt waarnemen. Het poollicht hangt samen met uitbarstingen (protuberansen) op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Bron: Wikipedia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten