vrijdag 4 juni 2010

Lancering Falcon 9 raket een succes

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 4 juni 2010)

Barack Obama heeft gezegd dat het Amerikaanse bemande ruimtevaartprogramma meer moet gaan gebruik maken van de commerciële ruimtevaart. Een van de bedrijven waar NASA al eerder mee in zee ging, is het bedrijf SpaceX. De troef van SpaceX is de Falcon 9 raket, een raket waarmee in 2011 een vrachtschip bij ruimtestation ISS gebracht moet worden. Die raket had tot vandaag echter nog nooit gevlogen.

Omdat SpaceX als enige commerciële bedrijf in de buurt komt om vracht bij ISS te leveren, waren alle ogen gericht op de lancering vandaag. Ook wetenschappers zien reikhalzend uit naar de Falcon 9, omdat het een goedkopere vervanger is voor de Delta-II raketten. De Delta-IIs vliegen niet meer sinds het Pentagon ze niet meer nodig heeft en men kon deze raketten niet op puur wetenschappelijke missies bekostigen.

De lancering van de eerste Falcon 9 is een compleet succes, zover is nu bekend. De satelliet, een dummy-versie van het later te lanceren Dragon vrachtvoertuig, kwam keurig in een baan om de Aarde. Men heeft bij SpaceX wellicht geleerd van de drie mislukte lanceringen van de Falcon 1 die vooraf gingen op de succesvolle lancering van de vierde Falcon 1.
De video is opgenomen van een video stream van Internet, dus vooral in het begin zie je nogal eens "Buffering" in het scherm. Kortom, het is behoorlijk crappy. Ik zal een betere plaatsen zodra ik die kan vinden.

Bronnen: UniverseToday.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten