dinsdag 8 juni 2010

Wallpaper tip: de Very Large Telescope en de Maan

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 8 juni 2010)

De Atacamawoestijn in Chili is favoriet gebied als locatie voor grote telescopen. Het is er hoog en droog, beide gunstig voor astronomie. Met droog bedoel ik trouwens dat er weinig vocht in de atmosfeer zit. Regenen doet het er in deze woestijn al minimaal, maar ook is het gehalte waterdamp boven de woestijn laag. Daardoor trilt de lucht minder, dus krijg je scherpere beelden.

De Europese Organisatie voor Astronomisch Onderzoek (ESO) bouwt hele grote telescopen. Zo heeft ESO op de Cerro Paranal berg in dit gebied vier telescopen met spiegels van wel 8,2 meter gebouwd, met de niet aan het toeval overlatende naam Very Large Telescope (VLT).

Ook de berg Cerro Armazones ligt in dit gebied. Dit is de plaats waar ESO de European Extremely Large Telescope wil laten bouwen. Wederom een naam waar weinig verwarring over kan bestaan: deze telescoop moet een gezamelijke spiegel van 42 meter krijgen en in 2018 af zijn. Fotograaf Gordon Gillet was op weg naar deze berg, toen hij, van 14 kilometer afstand de VLT fotografeerde. De zon kwam net op achter de fotograaf. Omdat de zon opkwam, stopte het waarnemen en werden de luiken van de telescopen gesloten. De maan ging net onder achter de telescopen van de VLT.


De Very Large Telescope in de Atacamawoestijn in Chili. De lucht in de woestijn is er zo droog dat je vanaf 14 kilometer afstand zo'n scherp plaatje kunt schieten. En die condities zijn precies de reden waarom telescopen hier gebouwd worden.

Om dit plaatje te schieten, gebruikte Gillet een lens van 500 mm. En dat heb je ook wel nodig om de Maan naar verhouding zo groot te laten lijken.

Bronnen: European Southern Observatory, Bad Astronomy blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten