zondag 24 juli 2011

Museum Boerhaave moet open blijven!

Mijn mond viel open toen ik het las. De bezuinigingen treffen Museum Boerhaave. Met als mogelijk gevolg: sluiting. Nou ja, veel gekker kun je het niet maken. Het museum moet dit jaar 700.000 euro aan eigen inkomsten zien te vinden in de rest van dit jaar of anders ....Museum Boerhaave in Leiden is het rijksmuseum voor de geschiedenis van natuurwetenschappen en geneeskunde. Zo heeft het museum meerdere microscopen van Anthonie van Leeuwenhoek, de oudste slingerklok en een verrekijker van Christiaan Huygens, apparatuur waarmee Kamerlingh Onnes Leiden de koudste plek op Aarde maakte en zijn Nobelprijs won en vele andere zaken uit 500 jaar Nederlandse wetenschappelijke geschiedenis. Ook heeft het museum een buitengewoon cool anatomisch theater. Een belangrijk deel van de collectie bevat allerhande materiaal die ons land op gebied van sterrenkunde groot maakte.

Dus ja, deze ernstige fout moeten we met zijn allen even rechtzetten. En dat kan natuurlijk. Allereerst is het een reden om het museum weer eens gaan te bezoeken. Je kunt ook Vriend van het museum worden (25 euro), een replica van Leeuwenhoek's enkelvoudige microscoop kopen of een object adopteren. Lees meer hierover op de site van het museum. Bij astroforum.nl zijn we geld bij elkaar aan het leggen om een telescoop te adopteren.

4 opmerkingen:

 1. Ze hebben ook 2 planetaria: een van Huygens en een ander uit dezelfde periode (de Sphaera).

  Het museum zou weg moeten omdat de norm voor eigen inkomsten door Zijlstra is verlegd van 2013 naar 2010 (sic). Een bezuiniging is het dus in feite niet (zie ook http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2011/06/cultuurwethouder-redden-boerhaave-kost-niets).
  Inmiddels hebben de universiteit en het LUMC zich al over Boerhaave ontfermd (en die bulken van het geld).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen dank. Sorry voor mijn wat scherpe toon, maar ik heb nogal gemengde gevoelens bij dit alles. Het museum is zeer waardevol en er werken toegewijde mensen, maar ik kan de directie niet uitstaan. Ook zo'n fusie met 2 giganten is bedenkelijk. Meer samenwerking met allerlei enthousiastelingen uit het veld is daarentegen alleen maar toe te juichen.

  Over de planetaria uit de tijd van Huygens is dit nog een interessant artikel: http://www.allesoversterrenkunde.nl/cgi-bin/scripts/db.cgi?db=default&uid=default&ID=995&print_records=1&ww=on

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op het eerste gezicht heeft Boerhaave 'alles'. Maar hun tentoonstellingen kunnen beter en de vaste collectie is misschien spectaculair voor kenners, voor leken zoals ik is het erg ontoegankelijk. Waarmee ik niet wil zeggen dat Boerhaave wel weg kan. Niet alle museums hoeven voor mij interessant te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen