woensdag 3 augustus 2011

Multiverse theorie kan misschien bewezen worden

Autorijden van en naar het werk vind ik altijd een enorme verspilling van tijd en om die tijd toch enigszins nuttig te besteden, luister ik naar audioboeken. Het is verbazingwekkend wat je al rijdende allemaal kunt leren.

Zo heb ik ook diverse audio-versies van recente boeken over fundamentele natuurkunde geluisterd, zoals "The Grand Design" van Stephen Hawking, Parallel Worlds van Michio Kaku (al weer wat ouder) en Hidden Reality van Brian Greene. Ik was in al deze boeken verbaasd hoe zeer er al gedacht wordt over parallelle universa, of wel het multiversum. Niet dat de theorie door elke vakgenoot wordt ondersteund, maar toch frappant.
In "The Grand Design" deed Stephen Hawking het over komen of de theorie voor een multiversum al redelijk beklonken is. Brian Greene deed zijn best om de aanleiding tot deze theorie uit te leggen, maar zijn boek is zulke zware kost, dat ik de audioversie des te meer een uitdaging was. Ik heb meerdere CDs (ik brand Audible files in iTunes naar CDs) twee of drie keer heb moeten beluisteren. En toen snapte ik er nog maar de helft van. Qua heldere uitleg is Michio Kaku wat mij betreft de winnaar. Niet dat ik nu alle wetenschappelijke beweegredenen achter de theorie hier kan herhalen.


Nou heel simpel en kort dan: het idee is dat universa uit het niets zijn ontstaan als bellen in een pot met kokend water. Daarom wordt de theorie ook wel "the Bubble Universe" theorie genoemd.

Allemaal leuk, die theorie├źn, maar hoe ga je ooit bewijzen dat er andere universa zijn naast dat van ons, als we de onze niet eens helemaal kunnen zien (zeker als de James Webb Space Telescope er niet komt)? Je kunt wel tot ongeveer 13 miljard lichtjaar terug kijken, maar het universum is sneller dan het licht uitgedijd en daarom groter dan we kunnen zien. Bewijs voor een multiversum lijkt onmogelijk en daar houden wetenschappers diep in hun hart niet van.

De microgolf-gloed van de Big Bang, gemeten door de WMAP satelliet.

Maar er is iets zoals de microgolf-gloed van de Big Bang, zoals die door de COBE satelliet (1990) en de WMAP satelliet (2006) in kaart is gebracht. In de data van de WMAP satelliet menen wetenschappers van het University College in Londen een aantal cirkelvormige afdrukken te zien van mogelijke andere universa.
De cirkels geven mogelijke afdrukken van andere universa aan.


De wetenschappers die hiermee gekomen zijn geven zelf toe dat dit allerminst het bewijs is voor een multiversum. Ze wilden alleen laten zien dat testen van de theorie toch misschien mogelijk is. Ze hebben daarbij nog een troef achter de hand: in 2009 lanceerde ESA de Planck, een telescoop die nog gedetailleerder de microgolf-gloed in kaart kan brengen. Gegevens van Planck kunnen dit idee nog steeds maken of breken.

Planck's beeld van het universum in microgolf-straling, na 1 jaar metingen.

Maar ik wilde jullie deze ontwikkeling toch niet onthouden.

4 opmerkingen:

 1. Eea bestaat al wat langer qua theorievorming. En het is zeker niet simpel. Puur op mijn 'klompengevoel' zeg ik dat je het ene universum niet kan aantonen vanuit een ander universum.

  Wanneer het versums zijn die na de big bang zijn ontstaan, dan kan je wel denken aan een zekere verbondenheid. Op het oog paralel, want andere dimensies, maar 'traceerbaar'.

  Ik neem aan dat dit wordt bedoeld....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant. Het lijkt me niet dan logisch dat er meerdere universa zijn.
  Ik kan niet wachten op het moment dat het ene universum 'ineens' het andere universum gaat raken. Dat moet toch wel heel bijzondere dingen gaan opleveren. Ooit zal dat eens gaan gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "In de data van de WMAP satelliet menen wetenschappers van het University College in Londen een aantal cirkelvormige afdrukken te zien van mogelijke andere universa."

  Volgens de altijd kritiese Peter Woit zit de vork anders in de steel:
  http://www.math.columbia.edu/~woit/wordpress/?p=3879
  After taking a look at the PRL and PRD papers that are behind this, it’s clear that a more accurate title for the story would have been “‘Multiverse’ theory suggested by microwave background – NOT”

  Een bijzonder duidelijke visualisatie van waarom "NOT":
  http://backreaction.blogspot.com/2010/12/evidence-of-eternal-inflation-in-cmb.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een volwassen reacties op dit stuk.

  Zou mijn blog niet meer gelezen worden ;)

  BeantwoordenVerwijderen