woensdag 31 augustus 2011

De ISS Blues

Maandenlang verblijf in de ruimte, in een ruimtestation met vijf anderen in een ruimte niet veel groter dan een twee-onder-een-kap, dat doet wat met je. En als je terugkeer dan ook nog uitgesteld wordt, wat moet je dan? Dan zing je de Space Station Blues.



Nou ja, over het uitzicht mogen ze in ieder geval niet klagen. Ik vond dit filmpje op Twitter dat ik helaas niet kan "embedden" in deze pagina, maar wel gaaf om een (half) baantje om de Aarde mee te mogen kijken.



Hee, zolang ze dit soort foto's schieten van de Aarde, mogen ze nog even blijven ;)

Dit is West-Europa vanuit een baan om de Aarde. De grote lichtvlek links is London, ongeveer middenboven is Parijs. Linksboven is Nederland en België. Nederland staat niet vaak op foto's van ISS astronauten, omdat de baan van ISS nooit hoger dan 51,6 graden noorderbreedte komt. Op z'n meest noorderlijke baan komt ISS dus halverwege Nederland. ISS heeft twee keer zoveel gelegenheid een land op de evenaar te fotograferen.
Ze hebben de smaak van het nachtfotograferen wel te pakken op ISS. Dit is Californië. Meest rechts is het lange schiereiland Baja California (Mexico).
Mike Mullane, wiens boek "Riding Rockets" in mijn vorige blogpost besprak was daarin lyrisch over zonsondergangen in de ruimte. Hij schreef dat hij liefst stil zou willen staan in zijn baan om de Aarde om er langer van te kunnen genieten.


Een heel smalle maansikkel en het "asgrauwe schijnsel". Dat is de donkere kant van de Maan die beschenen wordt door door de Aarde weerspiegeld zonlicht.
Lichtende nachtwolken, gefotografeerd vanuit ISS. Dit fenomeen is op hogere noorder- en zuiderbreedten in de zomer soms te zien. Ze bevinden zich op 70-80 km hoogte in de atmosfeer en het is nog steeds niet helemaal bekend waar ze vandaan komen.
Volg het Twitter-account van astronaut Ron Garan als je meer foto's van de Aarde wilt zien. Hij stuurt heel veel foto's door via Twitpic.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten