donderdag 1 september 2011

NASA: Rotsen bij Endeavour krater niet eerder gezien op Mars

Ik kijk regelmatig op unmannedspaceflight.com wat liefhebbers van het Mars-roverprogramma maken van de ruwe beelden die NASA's Jet Propulsion Lab op haar website publiceert. Sinds Opportunity is aangekomen bij de Endeavour krater is het landschap verandert van een vlak landschap in een rotstuin. Zelfs het ongetrainde oog kan zien dat de rotsen hier ruiger zijn dan rotsen die eerder gevonden zijn. Uit de persconferentie blijkt dat deze rotsen ook qua samenstelling anders zijn.

De rotsen langs de kraterrand van Endeavour.

Vandaag vond JPL het tijd voor een persconferentie om de laatste vondsten te bespreken. Ik heb net het laatste stukje mee kunnen luisteren en op Twitter schrijven een aantal mensen de highlights. Het blijkt dat ook de wetenschappers van het roverprogramma ook heel enthousiast zijn over wat ze de laatste weken aangetroffen hebben.



De robotarm van Opportunity onderzoekt een rots die Tisdale 2 genoemd is.

Zo blijkt een van de rotsen, Tisdale 2 genoemd, duidelijk anders van samenstelling te zijn. Met een instrument op de robotarm van Opportunity, de alpha particle X-ray spectrometer, heeft men kunnen zien dat Tisdale 2 veel meer zink bevat dan rotsen die tot nu toe met dat instrument op Spirit en Opportunity onderzocht zijn. Op Aarde betekent zink in gesteente een aanwijzing voor hydrothermische activiteiten. Het kan dus zijn dat deze rots is ontstaan in contact met water en een warmtebron (inslaghitte? vulkanisme?).

Een beeld door Opportunity's microscoop van de rots genaamd Tisdale 2. Het stuk rots is 3 cm breed. De rots bestaat uit stukken rots die bij elkaar gesmolten zijn.

Steve Squyres, al jaren lang het hoofd van het MER programma, zegt dat het is alsof ze nieuw beginnen, zo apart is het terrein bij Endeavour.

Bronnen: NASA, quotes op Twitter van @elakdawalla, Scott Maxwell en Nancy Atkinson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten