dinsdag 20 september 2011

Waanzinnige video's: Vliegend over de Aarde

Vorige week publiceerde James Drake een prachtige video van een vlucht van ruimtestation ISS over de Aarde. Als je hem in HD kunt bekijken, moet je dat zeker even doen. In de video vlieg je over het Amerikaanse continent bij nacht. De vlucht begint boven Canada (Vancouver) en gaat dan langs Californië, over Mexico, Panama en uiteindelijk Zuid-Amerika, alhoewel ik de meren niet helemaal thuis kan brengen op Google Maps.


De video werd gemaakt door 600 foto's van een NASA site (The Gateway To Astronaut Photography of Earth) te maken tot een time lapse video. De foto's werden, zoals bijna alle nachtelijk fotomateriaal vanaf ISS, gemaakt door astronaut Ron Garan. Hij is samen met twee Russische collega's (Andrey Borisenko en Alexander Samokutyaev) op 16 september geland in de steppen van Kazachstan. Ik hoop dat iemand anders aan boord van ISS het stokje overneemt en nog meer van die prachtige foto's gaat maken. De drie ruimtevaarders zijn trouwens sinds april in de ruimte geweest.

Vanuit ISS kun je ook aurora's zien en dat ziet er zo uit.




Aurora's (in dit geval zuiderlicht) vinden zich hoog in de atmosfeer plaats, rond de 80 km hoogte. ISS vliegt op ongeveer 350 km hoogte over.

Het laatste filmpje laat wat van het leven aan boord van ISS zien en het afscheid van ISS en de landing op Aarde. De Sojoez landde heel nauwkeurig op de afgesproken plaats en daarom kon de landing van nabij op video gezet worden. (De video is een beetje lang. Helemaal op 23:53 zie je de landing van dichtbij.)




Heb je gezien hoe krap die Sojoez is? De Sojoez bestaat uit twee bewoonbare modules. Een ervan is de afdalingscapsule en die is krap! De ruimtevaarders zitten helemaal ingepakt tussen allerlei vracht dat mee terug moet (en op de heenreis is het niet anders). In dit geval was de capsule na landing omgevallen (niet ongebruikelijk) en zo hingen de ruimtevaarders op hun zij tot dat ze eruit gehaald werden.

Na maanden gebrek aan zwaartekracht is het natuurlijk weer wennen om de volledige 1 g op je te nemen. Vandaar dat de kosmonauten altijd begeleid worden bij hun terugkomst op Aarde.

1 opmerking:

  1. In een woord: WAUW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    In het echt zullen we dit waarschijnlijk nooit zien, dit is een mooie alternatief

    BeantwoordenVerwijderen