vrijdag 23 september 2011

Neutrino's sneller dan licht?

In het Gran Sasso onderzoekscentrum hebben wetenschappers gemeten dat neutrino deeltjes 60 nanoseconden sneller waren dan licht. Volgens de relativiteitstheorie van Einstein kan dat niet. Dus dat roept vragen op.

Neutrino's zijn deeltjes een hele lichte massa. Ze hebben nauwelijks interactie met materie waar ze doorheen vliegen. In de korte tijd dat je dit mailtje leest zijn er al miljarden door je lichaam gevlogen. Ze komen van de Zon en radioactief verval. Neutrinodetectoren zijn meestal heel groot (of heel diep) en je moet vaak heel lang wachten tot een neutrino interactie maakt met atomen waar het langs komt.

Het experiment is gedaan door een straal van neutrino's te sturen vanaf CERN in Zwitserland (ik wist niet dat dat kon trouwens) en ze werden opgevangen door een neutrinodetector in het Gran Sasso complex. Er zijn drie jaar metingen gedaan aan 15.000 verstuurde stralen van neutrino's. En het experiment bleek herhaalbaar. Neutrino's kwamen 60 nanoseconden eerder aan met een onzekerheid van 10 nanoseconden

De wetenschappers zijn bij hun experiment alles nagegaan wat ze konden, maar ze konden geen redenen vinden voor deze afwijkingen. Ik geloof niet dat ze speciaal sensatiebelust zijn. Ze hebben zelfs bij andere wetenschappers aangedrongen deze bevindingen onafhankelijk te proberen na te gaan. Er zijn nog twee neutrino-detectoren in de wereld waar dat kan.

Uiteraard zijn de media hierop gesprongen en berichten als "sneller dan licht mogelijk?" veranderen al snel in "sneller dan licht reizen mogelijk!!". Er zijn echter ook onderzoeken die laten zien dat licht wel sneller is dan neutrino's. Zo zijn neutrino's van de supernova 1987a onderzocht en die kwamen na het licht van de supernova.

Zoals de astronoom Carl Sagan al eens zei: buitengewone claims vragen buitengewoon bewijs. Laten we even afwachten of wetenschappers de metingen elders kunnen herhalen. Mocht het herhaalbaar zijn.. nou dan moet er behoorlijk wat natuurkunde herschreven worden. Het is ook mogelijk dat men een wetenschappelijke verklaring vindt voor de afwijking. In beide gevallen kan het heel interessant zijn.

Een actuele aflevering van de webcomic XKCD.
Bronnen: UniverseToday, Bad Astronomy blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten