zaterdag 8 januari 2011

Vkblogs weg? Niets te doen? Ik weet nog wat.

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 8 januari 2011)

Ja, het is jammer, he? Vkblogs gaat 1 maart stoppen. Ik zal het missen, al die content. Een verlies voor het Internet. Deze bedoel ik:


Tja, waar moet de Volkskrant nu zijn inspiratie vandaan halen?

En vooral: wat nu te doen? Wel, ik zou het ook niet weten. Ik interesseer me alleen voor Oracle databases en wetenschap. Aan mij moet je het niet vragen. Alhoewelll...

Je kunt natuurlijk een bijdrage leveren aan de wetenschap. Je kunt zelfs aan onderzoek meedoen. Laat me een paar voorbeelden geven:

Old Weather
Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan het digitaliseren van oude weerrapporten, zodat op basis hiervan deze betere klimaatmodellen gemaakt kunnen worden. Dat project heet Old Weather en ze hebben daar nog stapels dagelijkse rapporten met metingen van de Engelse marine van rond de Eerste Wereldoorlog. Zes keer per dag moesten luchtdruk en temperatuur van lucht en water worden vastgelegd op elk schip. Het is allemaal handgeschreven. Neem 249 schepen en enkele decennia aan dagelijkse rapporten en je snapt dat er wat werk aan de winkel is.


Een fragment uit een scheepsjournaal van Old Weather.

Het aardige is dat je de reis van zo'n schip dag voor dag volgt en zo allerlei details van de reis leest.

Maar misschien vind je dit zinloos, omdat december 2010 echt een hele koude maand was, hetgeen dus uitwijst dat er geen klimaatverandering is. Okee, okee, moving on.

Moon Zoo
De Maan is nog altijd een onbetwist object in die zin dat er geen debat over is dat het object bestaat. In 2009 stuurde NASA de Lunar Reconnaissance Orbiter naar een baan rond de Maan. Deze satelliet heeft een enorm scherpe camera die foto's schiet met een resolutie van 0,5 meter. En NASA heeft nogal wat foto's daarvan op de harde schijf staan.

Nu wil men graag dat bezoekers van de site Moon Zoo kraters telt op foto's van de Maan en ze vragen of als je nog wat geks ziet, dat ook even te vermelden.



Het is een aardig tijdverdrijf. Sommigen zien lavatunnels, andere de sporen van getuimelde rotsen en niet te vergeten sporen van bemande of onbemande missies. Zo vond men op de foto's van de Russische Lunochod rovers en de Amerikaanse Apollo's. Maar op de meeste foto's staan toch vooral kraters. Veel kraters soms. Gelukkig hoef je alleen grotere kraters te tekenen.

Een makkelijker "spelletje" op de site is Boulder Wars. Je krijgt dan twee foto's te zien en je moet aangeven op welke foto de meeste rotsblokken te zien zijn.

Waar dat het allemaal goed voor? Boulder Wars helpt NASA om de hoeveelheid rotsblokken in kaart te brengen, zodat toekomstige missies er de landingspoten niet over breken. De kraters helpen NASA aan informatie over de geschiedenis van het Maanoppervlak.

Galaxy Zoo
Al de genoemde sites zijn onderdeel van de Zooniverse, een samenwerkingsverband van diverse sites waar je aan wetenschappelijk onderzoek kunt meedoen. Het begon allemaal met Galaxy Zoo. Destijds had men een heleboel foto's van gecomputeriseerde telescopen die de sterrenhemel in kaart hadden gebracht. Destijds vroeg men aan bezoekers om sterrenstelsels in die foto's aan te wijzen en te determineren.

Nu zijn er drie Galaxy Zoo projecten. Met Galaxy Zoo Hubble kun je meedoen om sterrenstelsels op Hubble foto's te determineren. Dat wil zeggen dat je kijkt of er een sterrenstelsel in beeld is, wat de stand ervan is en of je kunt zien wat voor type sterrenstelsel het is. Iedereen kan mee doen.



Verder is er  Galaxy Zoo: Supernovae, waarin nog eens in het bestand van het originele Galaxy Zoo wordt gezocht, alleen nu naar supernovae, ofwel exploderende sterren.

Galaxy Zoo: Mergers vraagt je om in foto's botsende sterrenstelsels te vergelijken met computersimulaties.

Planet Hunters
Planet Hunters is visueel niet zo verschrikkelijk spannend. Je krijgt steeds een grafiek te zien van lichtmetingen die gedaan zijn door de Kepler telescoop. Met de Kepler telescoop heeft NASA al honderden planeten rond andere sterren gevonden met die gegevens en jij kunt meedoen om de volgende planeet te ontdekken. Nee, het is niet gezegd dat hij dan ook naar je vernoemd wordt. Jammer.



Bij deze site vroeg ik me wel eens af of dit werk niet beter met computers gedaan zou kunnen worden. Je zoekt naar een dip in de lichtsterkte van een ster en dat kan een aanwijzing zijn voor een exoplaneet. Maar computers zijn beter in staat om te bepalen wat ruis is en wat een echte transitie van een planeet.

Solar Stormwatch
Op de Solar Stormwatch gaat het erom om uitbarstingen van de Zon te vinden. Je krijgt filmpjes voorgeschoteld van de STEREO satellieten en daarin kunnen uitbarstingen voordoen. Ik heb deze een tijdje geleden geprobeerd, maar ik vond het nog knap lastig.

The Milky Way Project
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is de grootte van onze Melkweg allerminst een uitgemaakte zaak. Sterker nog, nog maar kort geleden bleek onze Melkweg veel groter dan we dachten. The Milky Way Project heeft tot doel onze Melkweg in kaart te brengen. Dat doe je door bellen in het kosmische stof en gas te tekenen. Ikzelf heb het nog niet geprobeerd, maar het zag er best leuk uit op de tutorial.


Je kunt natuurlijk ook blijven bloggen. Ikzelf ben ook van plan te verhuizen. Waar, dat weet ik nog niet. En ik hoop mijn artikelen mee te nemen. Ik weet dat het mogelijk is.

Hoe dan ook, vermaak je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten