vrijdag 4 maart 2011

Lancering Glory satelliet niet gelukt

Vandaag werd de Glory satelliet gelanceerd. Glory is een satelliet die de energiehuishouding van de Aarde had moeten onderzoeken. Glory zou kijken hoeveel energie Aarde ontvangt van de Zon en hoeveel gereflecteerd wordt. Bovendien zou het onderzoek gaan doen naar roet en aerosolen. Allemaal belangrijk om een beter beeld te krijgen van de Aarde als geheel in verband met het broeikaseffect.

De lancering was aanvankelijk succesvol, maar de aerodynamische kap die de satelliet beschermde is waarschijnlijk niet losgekomen. Dat betekent dat de satelliet onder andere zijn opduwraket niet heeft kunnen gebruiken en waarschijnlijk terugvalt naar de Aarde.


De vorige lancering van de Taurus XL raket waar Glory op gelanceerd werd ging ook al niet goed. Toen ging een andere millieu-satelliet verloren. Erger nog: dat was om precies dezelfde reden!

7 opmerkingen:

 1. Waar het vroeger nog wel eens mis wilde gaan met een verkeerde decimaalpunt in een Fortran programma zijn het nu blijkbaar de milieubewuste, aerodynamische kappen die roet in het astro-eten gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik typte voor het URL een streepje tussen www en glaswerk-home. Sorry.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Terugvalt naar de aarde? Dan zal die inmiddels wel ergens zijn neer gekomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op Spaceflightnow.com las ik dat dat ook is gebeurd. Het was het extra gewicht van de kap die niet van de satelliet af wilde wat uiteindelijk geen baan voor Glory betekende.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. beetje zonde van de investering, twee jaar geleden ging het ook mis dat is dus 900.000.000 euri

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik las dat de kap helemaal opnieuw ontworpen was. Ik kan me de teleurstelling van de technici wel voorstellen. Heb je er zoveel werk aan besteedt (of niet, dat weten wij natuurlijk niet), gaat 'ie op precies dezelfde manier weer fout.

  BeantwoordenVerwijderen