woensdag 16 maart 2011

Sterrenstelsel M81 vanuit Nederland gefotografeerd

Denk je als amateur-astronoom aan Nederland en dan denk je toch hoofdzakelijk aan veel lichtvervuiling die het waarnemen moeilijk maakt. En toen zag ik op astroforum.nl dat Mike van den Berg en Mathijn Ippel
dit plaatje wisten te schieten vanuit Noordwijkerhout en Werkendam.

Sterrenstelsel M81, geschoten door Mike van den Berg en Mathijn Ippel. Het stelsel staat 12 miljoen lichtjaar van ons vandaan.

Kijk gerust even naar de hoge resolutie foto op http://www.astro-objects.com/index.p..._tellerimg=364# en kijk ook even naar de apparatuur die de heren gebruikt hebben op http://www.planewave.com/index.php?page=2&sort=date&order=DOWN&image_id=134. En vergelijk de foto van M81 even met die van de Hubble.

De foto is gemaakt door beelden van twee telescopen te combineren. Totaal is de foto 52 uur belicht. Je vraagt je misschien af hoe dat mogelijk is, aangezien een nacht geen 52 uur duurt. Maar met computers kun je de belichting gewoon bij elkaar optellen. Deze "amateur"-astronomen hebben 104 (video) frames, geschoten op nachten in januari, februari en maart, verwerkt in deze foto.

Met het oog achter de telescoop waarnemen blijft lastig in lichtvervuilde gebieden, maar ik begin te begrijpen dat je met astrofotografie en de juiste software er omheen kunt werken. Ongelofelijk dat het kan.

1 opmerking: