woensdag 20 april 2011

Hubble is 21 jaar

Volgens de site UniverseToday.com is Hubble nu volwassen en we hoeven ons geen zorgen meer te maken dat Hubble tot laat in de nacht in allerlei bars blijft rondhangen. Nou ja, Hubble is natuurlijk half Europees, dus technisch gezien was hij zich al op zijn 18-de volwassen gaan gedragen, net als alle Europeanen trouwens, zeker die op Internet.

Wat was ook al weer het punt van deze blog? Oh ja, ter gelegenheid van zijn eenentwintigste verjaardag heeft Hubble ons deze foto toegezonden (hier de hoogste resolutie foto):


Wat we zien, is de sterrenstelsels UGC1810 (boven) en UGC1813 (onder) die elkaar enkele miljoenen jaren geleden dicht gepasseerd zijn (samen heten ze Arp 273, naar Halton Arp, die een hoop botsende sterrenstelsels heeft ontdekt). Door elkaars zwaartekracht zijn ze vervormd. De buitenste spiraalarm van het bovenste sterrenstelsel is helemaal uitgetrokken en de spiraal van de onderste lijkt recht gedraaid. Er is een sterke kans dat deze twee stelsels elkaar later nog eens tegen gaan komen voor een echte botsing.

Bron: the Bad Astronomy blog, UniverseToday.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten