dinsdag 5 april 2011

Zonneactiviteit en dwarsfluit in de ruimte, ofwel allerlei filmpjes

Een rustige en een actieve Zon
Twee jaar terug was de zon erg rustig. Nu is er een soort cyclus van ongeveer 11 jaar waarin zonneactiviteit tot zijn maximum komt. En iets dergelijks geldt natuurlijk ook voor de minimum activiteit, zoals die twee jaar terug werd waargenomen. Alleen duurde het minimum veel langer dan gedacht. Aanvankelijk voorspelde men dat het zonnemaximum dit jaar zou plaatsvinden, maar nu lijkt het toch uitgesteld tot 2012-2013.

Hieronder zie je trouwens wat het verschil is tussen een rustige en een actieve zon in extreem UV licht. In zichtbaar licht zie je meer zonnevlekken op het oppervlak. Die magnetische bogen die je in het rechter filmpje ziet gebeuren in de buurt van die zonnevlekken plaats. Er is een duidelijk verband.Dwarsfluit in de ruimte
Astronaute Cady Coleman heeft maar liefst drie verschillende fluiten meegenomen naar ruimtestation ISS. Ze speelt erop in de Cupola module, de module die met zeven ramen uitzicht biedt op de Aarde. En wat een uitzicht.Something big..
Het bedrijf SpaceX deed vorige week aan viral marketing door ons een aankondiging te beloven van "Something Big".SpaceX timmert aardig aan de weg. Vorig jaar hebben ze hun Dragon capsule getest, die veilig terug op Aarde kwam na zijn lancering, dus ze zijn helemaal klaar voor hun rol in de bevoorrading van ruimtestation ISS. NASA heeft er nu dus eindelijk een concurrent bij voor de Russische Progress en prijstechnisch komt dat heel goed uit.

Maar SpaceX wil het nog groter aan gaan pakken. Ze willen de Falcon Heavy al in 2012 gaan lanceren.

Ondertussen beginnen wetenschappers steeds meer interesse te krijgen in de al bestaande Falcon 9 raket. NASA had ooit kwantumkorting op de Delta 2 raket om allerlei wetenschappelijke satellieten te lanceren, maar McDonnel-Douglas besloot op een gegeven moment dat ze met deze raket zouden stoppen. Zonder de Delta 2 zit NASA voor missies van beperkte grootte vast aan de veel te grote en te dure Delta 4 en Atlas 5 raketten. En laten de budgetten voor allerlei wetenschappelijke missies nou net flink gekrompen zijn.

De Falcon 9 zou het gat dat de Delta 2 achtergelaten heeft mooi kunnen opvullen. En daarmee zou NASA dan weer missies van het caliber van de Mars rovers van 2004, de Kepler telescoop, de WISE telescoop, de MESSENGER sonde (die net in een baan rond Mercurius zit) en vele andere kunnen lanceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten