woensdag 13 april 2011

Musea waar de shuttles naar toe gaan bekend

Er is bekend gemaakt op welke de space shuttles te zien zullen zijn in musea nadat ze voor het laatst geland zijn. Dit zijn de plaatsen:

De Enterprise was een testversie van de shuttle waarmee in de jaren '70 landingen zijn getest vanaf de rug van een Boeing 747. Enterprise gaat van Washington D.C. naar het Intrepid Sea, Air & Space Museum in New York. Dit is een openlucht museum op en in een vliegdekschip.

Discovery neemt de plaats van Enterprise in Washington D.C. in. Deze staat nu in het Smithsonian's National Air and Space Museum, of beter gezegd in een dependance van het museum op Washington D.C. Dulles International Airport, waar ze een grote hangar hebben voor die dingen. Dat heet officieel het Udvar-Hazy Center.
De space shuttle Discovery wordt nu al uit elkaar gehaald en schoongemaakt op Kennedy Space Center. Giftige stoffen, zoals de brandstof in de stuurraketten, moeten verwijderd worden voor Discovery ten toon gesteld kan worden.
Endeavour gaat als enige shuttle naar de westkust van de V.S., namelijk het California Science Center in Los Angeles.

Atlantis wordt na zijn vlucht in juni dicht bij huis geplaatst op Kennedy Space Center.

Opmerkelijk genoeg krijgt het Johnson Space Center in Houston geen shuttle. Dit grote NASA centrum heeft nu bijvoorbeeld wel een Saturnus V raket en daar zijn maar twee complete versies van. Ze krijgen wel twee stoelen uit de shuttle. Jippie.

Het Museum of Flight in Seattle krijgt een trainingsmodel van de shuttle. Het National Museum of the U.S. Air Force op Wright-Patterson Air Force Base in Ohio krijgt trainingsmodellen van de neus en de cockpit van de shuttle (ook zij hadden voor een hele shuttle ingetekend).

Ikzelf heb plannen om rond septemer en oktober dit jaar langs New York, Washington D.C. en Kennedy Space Center te reizen. Ik hoop dat de shuttles dan al op hun plek staan.

Bronnen: Bad Astronomy blog, NASA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten