maandag 6 juni 2011

Deense amateurraket maakt een geslaagde lancering

De Sovjet Unie, Verenigde Staten en China lanceerden allemaal zelf een of meer mensen in de ruimte. Over een tijdje kan daar nog een vierde natie bij komen: Denemarken. Ja, het is niet meteen een land dat je associeert met een eigen bemand ruimtevaartprogramma. Maar dat heeft Denemarken ook niet. Het is het werk van een groep amateurs, genaamd Copenhagen Suborbital, gesponsord door enkele bedrijven.

Vrijdag werd hun HEAT-1X raket succesvol gelanceerd tot een hoogte van 2,8 kilometer. Dat is nog ver weg van de beoogde 100 kilometer, zelfs ver van de beoogde 15 kilometer, maar de bouwers zijn al heel tevreden dat de raket lanceerde. Voor een raket van enkele tienduizenden euro's mag je natuurlijk niet echt klagen.




De lancering vond plaats in de Baltische Zee nabij het eiland Bornholm. De HEAT-1X werd gelanceerd vanaf een platform dat was gebouwd op een onderzeƫer.




Vorig jaar september wilde de lancering niet lukken, omdat een haardroger die een klep moest ontdooien, niet werkte. Copenhagen Suborbitals's volgende doel is de lancering van de HEAT-1X raket naar 100 km hoogte. Daarna moet een groter type raket een mens naar 100 km brengen. Een van de oprichters van Copenhagen Suborbitals, Peter Madsen, is vrijwilliger voor de eerste bemande vlucht. Maar dan moeten er wel eerst drie-vier geslaagde vluchten gemaakt zijn met het grotere rakettype.

Ik zou het fantastisch vinden als het ze lukt.

Meer video's en foto's op de site van Copenhagen Suborbitals.

Bronnen: UniverseToday.com, SpaceDaily.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten