donderdag 30 juni 2011

Een berg in het midden van de Tycho krater

Sinds 2009 maakt de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) hoge resolutie foto's van het maanoppervlak. LRO kan objecten van een halve meter waarnemen. Gisteren werd een mooie foto gepubliceerd van de berg in de krater Tycho.

Voor ik je die foto laat zien wil ik je eerst even Tycho voorstellen, want het is een van de makkelijkst vindbare kraters op de maan (wanneer hij aan die kant verlicht is natuurlijk):
Dit is een foto van mij van de maan door mijn 200 mm Dobson telescoop met een oculair van 21 mm. Tycho is de grote krater (85 km doorsnede) linksboven. Het is de krater die lijkt uit te stralen over de helft van deze foto.
Tycho is met 110 miljoen jaar een relatief jonge krater op de maan.Dat zie je ook omdat de ejecta van de inslag over een groot deel van de maan verspreid zijn, wat betekent dat hij daar als een van de laatste aankwam. Zulke nieuwe kraters hebben vaak ook scherpere kenmerken.

Om een beter beeld te geven, zo ziet Tycho eruit in de breedveldcamera van LRO:


En hier is de berg in die krater, gemaakt door de hoge resolutie camera van LRO:

LRO maakte deze foto van de kraterberg(en) in Tycho onder een hoek(65 graden). Deze foto is 15 km breed en de berg is 2 km hoog. De toppen zijn nog vrij scherp.

Hier is een close-up:
Op de berg ligt een enorm rotsblok: deze is 120 meter breed.
Dat rotsblok is enorm. Zo'n beetje het formaat van een voetbalstadion. LRO maakte eerder een foto van dit rotsblok recht van boven:

Nu is de vraag: waar kwam dit rotsblok vandaan? Als het uit de ruimte kwam, zou het als een krater inslaan. Het is uiteraard ook niet de berg afgerold. Dat is iets voor de geologen om uit te zoeken.

Bronnen: Bad Astronomy Blog, de LROC website

1 opmerking:

  1. De berg kan volgens mij niets anders zijn dan stollingsgesteente wat in het tweede gedeelte van de impact vanuit het midden omhoog gestuwd is.
    Als in deze opgaande beweging los materiaal recht omhoog gelanceerd is, en vervolgens op het maanoppervlak teruggevallen, zou de aanwezigheid van de kei op die plaats verklaard zijn.
    Ik vind 'em zelf heel plausibel!

    BeantwoordenVerwijderen