vrijdag 17 juni 2011

Opportunity zet de sokken erin

De Mars-rover Spirit's avontuur is over, maar broertje (of zusje?) Opportunity lijkt steeds beter te draaien. Opportunity is op dit moment echt meters aan het maken richting de enorme krater Endeavour. Hij heeft sinds begin deze maand al meer dan 30 kilometer gereden sinds de start van de missie in januari 2004.

Recent reed Opportunity achterstevoren een nieuw record: 165 meter op een sol (Mars-dag = 24 uur en 39 minuten). Hij moet wel achteruit, want vooruit heeft hij te veel last van een beetje stroeve wielen. Af en toe komt er een stofhoos langs ("dust devil") die de zonnepanelen schoonveegt. Gisteren kwam er een krachtige hoos langs: Opportunity kreeg in een keer 26% meer energie (108 Wh). Dat betekent dat hij nog meer afstand kan overbruggen.


Opportunity heeft nog maar 3 kilometer te rijden naar de rand van de krater Endeavour. In het verleden is gebleken dat hoe dieper de krater, hoe groter de kans om geologisch verder terug in de tijd terug te kijken. De Victoria krater waar Opportunity in 2007-2008 onderzoek deed, was daar een voorbeeld van. Opportunity zal niet elke dag 150+ meters rijden, maar het terrein is wel erg gunstig nu. Niet voor niets noemden de rover-bestuurders het de "parking lot" (parkeerplaats).

Opportunity bij de relatief jonge krater Skylab. Op dit moment vernoemen de rover-bestuurders allerlei kraters naar bemande ruimtemissies. Het zijn geen officiƫle namen, maar bij zulke kleine kratertjes zullen officiƫle namen er ook niet snel komen.

Als je trouwens precies wil weten waar Opportunity rijdt, kijk dan op unmanndedspaceflight.com. Ze hebben kaarten en ook een Google Earth plugin.

Ik heb het al zo vaak gezegd: NASA heeft enorm gemazzeld met het Spirit en Opportunity. De missie was oorspronkelijk gepland voor 90 dagen. Opportunity rijdt nu al bijna 7,5 jaar rond op Mars. En de wetenschappelijke ontdekkingen blijven komen.

Bron: NASA Mars Exploratory Rover Mission site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten