dinsdag 7 juni 2011

Gaaf: Sojoez fotografeert shuttle en ISS

De afgelopen weken was het een drukke boel rond ruimtestation ISS. Ruimtevaartuigen kwamen en gingen. Terwijl de shuttle Endeavour op bezoek was, verlieten op 23 mei drie astronauten het ruimtestation in de Russische Sojoez TMA-20. Dat gaf een unieke gelegenheid om ISS te fotograferen met daaraan gekoppeld: de shuttle, een andere Sojoez, het Europese vrachtschip ATV en een Russisch vrachtschip Progress.

De Italiaanse astronaut Paolo Nespoli, die al veel foto's maakte tijdens zijn verblijf in de ruimte (en ze naar ons door twitterde), zou de foto's maken. Op 23 mei kregen we wat foto's te zien van de navigatiecamera's, maar ja, dat waren lage resolutie foto's in zwart-wit. Het (ongeduldige) wachten was op de foto's die Nespoli maakte. Vandaag kwamen ze online:

De shuttle Endeavour (links) en ISS. Helemaal rechts (met de X-vormige zonnepanelen) is de Europese ATV Kepler gekoppeld. De ATV zit gekoppeld aan de Zarya module. Boven en onder de Zarya zijn een Russische Progress en een Sojoez gekoppeld.

Hier is er nog twee:

Nog een mooi overzicht van het hele ISS complex. De breedte van links naar rechts is ongeveer 110 meter.

Je kunt een hoop andere foto's van de shuttle en ISS vinden op deze pagina van spaceflight.nasa.gov, deze, deze, deze en deze.

Gevonden dankzij de Bad Astronomy blog.

1 opmerking: