woensdag 3 februari 2010

Obama schrapt NASA's plannen naar de Maan. Wat nu?

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 3 februari 2010)

Er is heel wat gaande op dit moment met betrekking tot Amerika's bemande ruimtevaartprogramma. Obama heeft aangekondigd dat Amerika stopt met het Constellation programma, dat Amerika weer op de Maan moest gaan brengen. Dat programma startte in 2004 met het ontwerp van twee nieuwe raketten, Ares-I en V, en een nieuw ruimteschip, de Orion. Daarmee zou NASA astronauten in 2020 op de Maan moeten brengen.

In president Obama's budget voor 2011 krijgt NASA er wat geld bij, waarmee NASA in de handen mag knijpen, want bij andere overheden wordt flink bezuinigd. Maar Constellation is dood, aldus een woordvoerder. En dat nadat er al 9 miljard dollar in was gestoken. Er wordt nog eens 2,5 miljard gestoken in het afkopen van allerlei contracten.

Waarom wil Obama zo'n resolute streep door Constellation zetten? Als redenen worden aangeleverd dat Constellation nu al buiten zijn budget is, niet op tijd levert en niet innovatief is. En inderdaad: de planning van de eerste bemande vlucht van het nieuwe Orion ruimteschip, de Ares V raket en de eerste maanlanding na Apollo zijn al meerdere keren uitgesteld. Over de innovativiteit van Constellation is ook al eens geklaagd: de Orion zou een 6-persoons Apollo zijn (of 5-persoons als het ontwerp tegenzat). Na de eerste maanlandingen had NASA wel een maanbasis willen bouwen, maar een dergelijke basis kan flink in de papieren lopen, zo hebben we geleerd van de internationale "basis in de ruimte", ISS.


Op Kennedy Space Center werd deze week nog gewerkt aan deze 105 meter hoge lanceertoren voor het Constellation programma. Zouden ze hem nog afmaken of meteen weer afbreken?

Maar wat nu? De shuttle gaat dit jaar met pensioen. De eerste bemande Orion zou volgens de laatste planning pas in 2017 komen en die is nu geschrapt. Dus dan houd je alleen de Russische Sojoez en de toekomstige commerciƫle opties over. Hoe lang gaat het gat tussen de shuttle en wat erna komt duren, nu Amerika's bemande ruimtevaartprogramma weer terug gaan naar de tekentafel?

Obama gokt op de private sector, onder andere om ISS gaande te houden. Waarschijnlijk wordt ISS in bedrijf gehouden tot en met 2020. De oudste onderdelen van ISS zijn dan overigens 22 jaar oud. Het bedrijf dat daarin het verst is, is SpaceX met zijn Falcon raketten en Dragon capsules. Dit jaar hoopt SpaceX ISS voor het eerst te bevoorraden. Maar over SpaceX's aanpak wordt trouwens ook flink over en weer geruzied. Een NASA rapport gaf aan dat SpaceX's capsule minder veilig was dan NASA's Orion ruimteschip. Maar volgens Elon Musk van SpaceX staat het definitieve ontwerp van Orion en de Ares-raketten niet eens op papier, dus hoe kun je de veiligheid ervan vergelijken?

Daarnaast komen ook andere bedrijven in de picture met hun bemande optie. Zo heeft het bedrijf Sierra Nevada Corp. een subsidie gehad om haar Dreamchaser ruimteschip verder uit te werken. Die Dreamchaser wordt op een Atlas 5 raket gelanceerd en volgens Sierra Nevada zou hij in 2014 al klaar zijn voor lancering. Het lanceert vertikaal en landt zoals de space shuttle.


De Dreamchaser is gebaseerd op een eerder ontwerp van NASA voor een reddingsboot voor ISS.

Ondertussen brengt dit alles de Amerikanen niet voorbij een lage Aardbaan, waar zij zich bijna 40 jaar bevinden. Is dat alles? Het rapport dat het einde van het Constellation programma inluidt zegt dit: "The Administration proposes to cancel the Constellation Systems program intended to return astronauts to the Moon by 2020 and replaces it with a bold new approach that embraces the commercial space industry, forges international partnerships, and develops the game-changing technologies needed to set the stage for a revitalized human space flight program and embark on a 21st Century program of space exploration."

En wat is die "bold new approach" waar het rapport van het Witte Huis het over heeft? Ik heb eigenlijk nog geen idee, behalve dat NASA het met de commercie zal moeten bewerkstelligen. NASA en het Witte Huis zijn over de details nog in conclaaf. Volgens NASA directeur Bolden zou het resultaat van die besprekingen zeker weken gaan duren, "maar geen jaren". Ook gaf Bolden aan om de medewerkers van het Constellation programma enige tijd te geven: "Voor die mensen die aan deze programma's werken is het als een overlijden in de familie. We moeten hen enige tijd geven te rouwen".

Bronnen: UniverseToday.com, SpaceflightNow.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten