dinsdag 2 februari 2010

Hubble ziet de nasleep van een botsing van twee asteroïden

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 2 februari 2010)

Elke dag zoeken geautomatiseerde telescopen van het Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) nieuwe brokstukken die in het zonnestelsel bewegen in de hoop ons op tijd te waarschuwen als zo'n brokstuk op ons afkomt. Op 6 januari rapporteerde observatoria van LINEAR dat ze vermoedelijk een botsing tussen twee tot nu toe onbekende asteroïden waargenomen hadden in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Het is zo ongebruikelijk dat we sporen zien van een dergelijke catastrofe, dat men besloot de Hubble Space Telescope erop te richten. En dit is wat Hubble met zijn nieuwe Wide Field Camera 3 zag:


Het lijkt een beetje op de staart van een komeet, maar dat is het niet. De "staart" is veel grover dan die van kometen. Het X-patroon is een onverwacht gevolg van de wisselwerking tussen de brokstukken van beide asteroïden. De witte stip vooraan de staart is waarschijnlijk het overblijfsel van een van de asteroïden.

Wetenschappers hebben berekend dat beide objecten elkaar geraakt moeten hebben met een snelheid van minimaal 17.500 kilometer per uur. De kinetische energie van zo'n botsing enorm. Denk aan meerdere atoombommen. Genoeg om een van beide asteroïden deels of geheel tot puin te slaan.


Een closeup van de kern van de overblijfselen. Men vermoed dat tussen al het gruis een kern zit van 140 meter doorsnede. Het object is P/2010 A2 genoemd.

Bronnen: UniverseToday.com, Bad Astronomy blog, HubbleSite.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten