zondag 31 januari 2010

Nieuwe zonneonderzoekssatelliet Solar Dynamics Observatory

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 31 januari 2010)

Op 9 februari hoopt NASA een nieuwe zonnesatelliet te lanceren, het Solar Dynamics Observatory (SDO). Er zijn nu al satellieten die de zon observeren, zoals de Europees-Amerikaanse satelliet SOHO, maar SOHO is bijvoorbeeld al weer 15 jaar oud. SDO is ongeveer de opvolger van de SOHO. Van SOHO kun je nu al op Internet actuele beelden zien van de Zon. Met SDO gaan we echter beelden van veel hogere resolutie zien en die beelden worden maar liefst elke 10 seconden doorgestuurd.

Elke dag stuurt SDO 1,5 terrabytes aan data. Dat is ook voor de ruimtevaart bijzonder veel. En SDO slaat zelf niets op. Het stuurt de gegevens meteen door naar een grondstation in New Mexico, 24 uur per dag.

En waar is dat allemaal goed voor? Wel, onder andere hoopt NASA met SDO ons te leren hoe we eerder gewaarschuwd kunnen worden voor uitbarstingen van de Zon. Die uitbarstingen brengen zonnemateriaal en geladen deeltjes met zich mee, die satellieten kunnen beschadigen en zelfs elektriciteitsnetwerken kunnen uitschakelen. Ook zijn die deeltjes schadelijk voor astronauten in de ruimte, zoals aan boord van ISS. Dus als we eerder gewaarschuwd kunnen worden hebben we meer tijd om ons er op voor te bereiden.

Ik laat NASA aan het woord om uit te leggen wat SDO allemaal nog meer kan:





SDO is een flinke jongen: 4000 kg, dus het moet in de ruimte gebracht worden met de krachtige Atlas V raket. Hopelijk gaat de shuttle op 7 februari op tijd, anders zal NASA keuzes moeten gaan maken rond 9 februari.

Bronnen: UniverseToday.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten