vrijdag 15 januari 2010

Een asteroïde scheurt langs Aarde. Of is het een raket?

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 15 januari 2010)

De afgelopen dagen waren telescopen gericht op 2010 AL30, een asteroïde die op ongeveer een derde van de afstand tussen de Aarde en de Maan voorbij schoot. 2010 AL30 werd geschat op ongeveer 10 tot 15 meters in doorsnede. Dat is niet groot genoeg om een krater bij inslag te vormen, maar je moet er natuurlijk niet onder staan wanneer hij neer komt.


Een animatie van 30 foto's van 2010 AL30, zoals deze op 12 januari voorbij schoot. Elk frame is 15 seconden belicht. Gemaakt door Patrick Wiggins.

Al gauw ontstond de discussie of 2010 AL30 eigenlijk wel een stuk steen uit de ruimte was. In november 2007 zijn asteroïde-watchers al eens in hun hemd gezet omdat zij dachten dat er een asteroïde van pakweg 10 meter langs Aarde zou schieten, terwijl het de Europese ruimtesonde Rosetta bleek te zijn. Rosetta kwam langs Aarde voor een zwaartekrachtslinger naar een komeet. Zo'n foutje wilde men deze keer niet nog eens maken. Maar het aantal kandidaten voor deze specifieke baan (dat in de buurt van de baan van Venus voert en in een jaar rond de Zon draait) is beperkt. Dus een asteroïde?

Toen 2010 AL30 langs vloog zijn een paar echt grote radartelescopen, waaronder het 305 meter grote Arecibo Observatory en het Goldstone Deep Space Communications Complex. Een radiotelescoop van Goldstone nam sterke radarecho's waar en een rotatieperiode van 9 minuten. Dat is erg snel voor een asteroïde. Dus misschien toch een door mensenhanden gemaakt object?

Wetenschappers bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gingen nog eens rekenen. Waarom ESA? Omdat ESA in 2005 de satelliet Venus Express naar Venus stuurde. Venus Express zit netjes in een baan rond Venus, maar zou het de derde trap kunnen zijn die Venus Express naar zijn doel bracht? Het blijkt dat die rakettrap een baan heeft die toch wel veel overeenkomsten met 2010 AL30 heeft: een periode rond de zon van 1 jaar, een perihelion (laagste punt in de baan) van 0,7 Astronomische Eenheden (Aarde-Zon afstanden) en een aphelion (hoogste punt in de baan) van 1,3 Astronomische Eenheden. Wel erg toevallig niet?

Bronnen: Planetary Society blog, UniverseToday.com, Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten