woensdag 27 januari 2010

"Mars-rover Spirit moet nu beschouwd worden als lander"

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 27 januari 2010)

Mars-rover Spirit zit nog altijd vast in de zandkuil genaamd Troy. Vandaag kwam het woord van NASA dat Spirit beschouwd moet worden als "non-extractable", ofwel: we kunnen Spirit niet uit de kuil krijgen. De roverbestuurders hebben nog pogingen ondernomen, maar de winter begint. Dat betekent: minder zon, dus minder energie om uit de kuil te rijden. En er moest heel wat gereden worden met de wielen om ook maar een klein stukje winst te boeken in het fijne zand. Het feit dat twee wielen blokkeren helpt ook al niet.


De laatste dagen (of beter gezegd: sols (Mars-dagen)) was er best nog wat progressie geboekt met Spirit, maar NASA hakte de knoop door.

Wat bestuurders nu zullen proberen, is om de rover op tijd zo te positioneren, dat de zonnepanelen zo veel mogelijk gericht zijn op de zon. Alleen zo kan Spirit hopen door de winter heen te komen. De kortste dagen op Spirit's locatie vallen in mei. Daarna wordt het nog kouder en maanden daarna zal de zon weer langer schijnen. Wie weet is er daarna nog een mogelijkheid, maar zover durft NASA nog niet te kijken. NASA beschouwt Spirit dus voorlopig als "lander". Hoewel teleurstellend, moeten we niet vergeten dat Spirit al zes jaar rondrijdt op Mars, ofwel 5 jaar en 9 maanden langer dan voorzien.

Overleven is voorlopig prioriteit. Spirit heeft een bepaald minimaal energieniveau nodig om de electrische apparatuur te verwarmen. Als dat niet werkt, dan zorgt de koude ervoor dat de electronica zodanig inkrimpt, dat er barsten ontstaan in verbindingen en dan is het over met Spirit. Spirit zal mogelijk enige tijd in "winterslaap" moeten om de lage energieniveaus van de winter te overleven. Alle niet-essentiële apparatuur moet dan uit en na elke nacht kijkt Spirit's software of er genoeg energie is. De zonnepanelen moeten minimaal 160 watt-uur leveren om de nacht door te kunnen komen. Is er meer, dan gaat Spirit een poging doen contact met Aarde op te nemen (via satellieten in een baan rond Mars). In slechtere omstandigheden kan het dus zijn dat we enige tijd niet meer van Spirit horen.

Spirit's tweelingbroer, Opportunity, doet het overigens ondertussen prima. Na zijn bezoek aan de bijzondere rots Marquette Island, dat diep uit het binnenste van Mars gekomen lijkt, is Opportunity weer op weg gegaan naar de krater Endeavour. Dat is zeker nog meer dan een jaar rijden, dus het blijft een ambitieus doel.


Het landschap waar Opportunity door rijdt, in "Aardse kleuren". Overal kleine duinen, waar Opportunity niet in moet rijden overigens.

Van de Mars Phoenix-lander, die op de noordpool van Mars staat, is overigens geen signaal meer ontvangen. Dat was ook wel verwacht, maar NASA deed de afgelopen dagen toch nog een poging. Tevergeefs, blijkt nu.

Bronnen: Planetary Society blog, Unmannedspaceflight.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten