woensdag 13 januari 2010

Het oppervlak van reuzenster Betelgeuze in beeld

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 13 januari 2010)

Betelgeuze? Was dat niet die film uit de jaren tachtig? Ja, ook, maar dan anders gespeld. Betelgeuze is een van de helderste sterren aan de sterrenhemel. Betelgeuze staat eigenlijk best wel ver weg, namelijk 640 lichtjaar van ons vandaan, maar omdat hij zo enorm is, kunnen we hem in het sterrenbeeld Orion zien. Hoe groot is groot? Wel, als je Betelgeuze in de plaats van onze zon zou zetten dan zou a) ik hier niet zitten te bloggen, omdat we ons ín de ster zouden begeven en b) zouden de buitenste vlammen tot Neptunus reiken. Betelgeuze is met recht een (rode) superreus.

Franse astronomen hebben het oppervlak van Betelgeuze in beeld gebracht. Hij ziet er zo uit:


Een foto van Betelgeuze. De twee lichtere vlekken zijn groter dan de afstand tussen de Aarde en de Zon.

Overigens is deze foto niet rechtstreeks gemaakt door een telescoop te richten op deze ster. Zelfs dan zou Betelgeuze slechts een stip zijn. Nee, men heeft dit gedaan met behulp van interferometrie, een techniek waarbij de beelden van meerdere telescopen samengebracht worden. In dit geval de Infrared Optical Telescope Array (IOTA) interferometer op Mount Hopkins in Arizona en het Paris Observatory. De meerdere telescopen bij elkaar vormen als het waren een veel grotere virtuele telescoop.

Betelgeuze kan elk moment exploderen tot een supernova. Wetenschappers geven de ster hooguit duizend jaar. Men verwacht dus dat deze supernova waarschijnlijk gezien kan worden door de menselijke beschaving (afhankelijk van hoe lang die nog bestaat natuurlijk. Je weet niet waar die hateblogs op Vkblogs nog toe gaan leiden). De ster wordt dan helderder dan volle maan. Sterker nog, het wordt het helderste object (naast de Zon, neem ik aan) dat ooit gezien is.

Bronnen: UniverseToday.com, Bad Astronomy Blog, Wikipedia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten