zondag 17 januari 2010

Haïti van boven

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 17 januari 2010)


Satellieten laten zien hoe erg de ramp in Haïti is. Google publiceerde een KML overlay waarmee je de recente situatie in Haïti kunt zien vanuit de ruimte (dergelijke overlays kun je laden in Google Earth). Google blijft deze overlay updaten met nieuwe beelden, waarschijnlijk om hulpverleners te helpen.


Het presidentieel paleis en een wijk in Port-au-Prince.

Je kunt zelf zien hoe Haïti er voor staat via de Google Lat Long blog. Ik krijg dat gadget (niet echt een toepasselijk woord voor zoiets) niet in mijn blog

Als je inzoomt op Port-au-Prince lijkt het aanvankelijk nog mee te vallen. Van bovenaf gezien lijken de meeste huizen er nog te staan. Maar toen ging mijn blik over een voetbalstadion, waar witte vlekken in het grasveld te zien waren. Wat was daar aan de hand? Werden er mensen verzorgd? Waren het lijken? In parken zie meer van dat soort taferelen. Het en der zie je huizen en gebouwen die volledig met de grond gelijk gemaakt zijn. Toegegeven, het leed is van bovenaf niet te zien. Wel dat in bijna elk huizenblok er minstens een huis of gebouw in puin ligt. Veel mensen op straat.

Je moet het denk ik zo zien: als in Nederland een flatgebouw zou instorten, dan hebben we het daar een week over. Kun je je voorstellen hoe vaak we die beelden in het journaal terug zouden zien? In Port-au-Prince is dat nu dus bij wijze van spreken op elke hoek van de straat gebeurd. En dat niet alleen, maar als je die ramp overleefd hebt, dan staat je nog het volgende te wachten: een gebrek aan medische hulp, een tekort aan drinkwater, voedsel en de mogelijkheid allerlei ziektes op te lopen.

Dat is waarom ieders steun op Giro 555 nodig is. Ook om te voorkomen dat de ramp nog groter wordt. Met hulp kunnen de overlevenden overleven.


Bron: Google Lat Long Blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten