donderdag 21 januari 2010

Mars camera doet verzoeknummers


(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 21 januari 2010)


Heb je mijn blogpost over de foto van duinen op Mars laatst gezien? Die foto was gemaakt met de HIRISE camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter, een camera met een hele hoge resolutie, vergelijkbaar met de cameras die Google Earth geschoten hebben.

Woensdag had het wetenschappelijk team van HIRISE een verrassing: op de HIRISE site mag je nu een voorstel doen om een locatie op Mars te fotograferen. Daarvoor is een tool genaamd HiWish in het leven geroepen. Daarmee kun je ook zien wat er nu al door HIRISE gefotografeerd is. Dat is al best wel veel trouwens: Mars rovers en landers, mogelijke toekomstige landingsplaatsen, beroemde vulkanen, kraters en kloven zijn al op de kiek gezet. Maar nog lang niet alles.


Een van de kandidaat-landingsplaatsen voor het Mars Science Laboratory (een rover ter grootte van een kleine auto, te lanceren in 2011) of de Europese ExoMars rover (te lanceren in 2018), gemaakt met de HIRISE camera (false colour ten behoeve van het contrast).

Hou er rekening mee dat je wel een wetenschappelijke onderbouwing moet meegeven bij je verzoek. Daarin kun je aangeven waarom dit plaatje volgens jou geschoten moet worden. Ik heb net even een poging gedaan om in te loggen, maar zo te zien aan de performance van de webpagina, heeft HiWish niet te klagen over belangstelling.

Niet getreurd. Regelmatig laat de HIRISE site nieuwe, intrigerende foto's van Mars zien. Zoals deze:


Symmetrie in duinenrijen op Mars. De bodem tussen de (donkere) duinen is bezaaid met rotsen. Over de top van de duinenrij ligt een dunne streep rood stof. De resolutie hier is ongeveer een meter. (False colour ten behoeve van het contrast)


Gesteente in een krater op Mars gefotografeerd met de HIRISE camera. Deze versie van de foto (false colour ten behoeve van het contrast) laat kleurrijke stroken zien waar gesteente erodeert.


Een heel recente inslagkrater. Dat wil zeggen: niet meer dan een paar decennia oud. Deze foto is overigens met de Context Camera geschoten.

Bronnen: UniverseToday.com, HiWish site, Planetary Society blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten