woensdag 10 maart 2010

China's plannen in de ruimte

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 10 maart 2010)

Je hoort er niet zo veel over, maar China heeft plannen om een ambitieus ruimtevaartprogramma uit te voeren. Het was al weer in 2003 dat Yang Liwei de eerste Chinese astronaut werd aan boord van de Shenzhou 5. Daarna volgde Shenzhou 6 met twee astronauten in 2005 en in 2008 Shengzou 7 met drie astronauten, waarvan er een een ruimtewandeling uitvoerde in 2008. Daarna was het weer even stil.

Maar in eind 2011 komt daar verandering in als China haar ruimtestation gaat lanceren, de Tiangong 1 (Hemels paleis in het Nederlands). Het ruimtestation is qua omvang vergelijkbaar met de Saljoet ruimtestations van de Sovjets. De module biedt waarschijnlijk ongeveer de leefruimte van een caravan. De Tiangong 1 zal waarschijnlijk gebruikt worden om wetenschappelijk experimenten uit te voeren, maar militaire toepassingen moet je niet uitsluiten. Er zal waarschijnlijk ook het nodige aan observaties gedaan worden.


Het Tiangong 1 ruimtestation dat volgend jaar gelanceerd moet gaan worden.

Ook werd onlangs bekend gemaakt dat vrouwelijke astronauten gerecruteerd waren. Alleen getrouwde vrouwen maakten een kans.

Eind oktober wil China haar tweede maansonde lanceren, de Chang'e 2. Deze satelliet heeft een hoge resolutie camera aan boord waarmee objecten met een doorsnede tot 1 meter gefotografeerd kunnen worden. Daarmee doet de Chang'e 2 niet onder voor de laatste Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter. De Chang'e 2 moet bijvoorbeeld in staat geacht worden om sporen van de Apollo missies op de foto te zetten.

Voor China is de Chang'e 2 belangrijk voor het kiezen van een landingsplaats van de maanlander van de Chang'e 3 missie. Deze lander zal een maanrover op het oppervlak zetten. Drie maanden lang moet de rover rondrijden, geholpen door een radio isotoop generator (zodat de rover de koude nachten kan overleven). In 2017 wil China ook een sample return missie uitvoeren. Daarbij moet 2 kilo bodemmonster teruggebracht worden naar Aarde. Dat is tot nu toe alleen Amerika (bemand) en de Sovjet Unie (onbemand) gelukt.


Het lastig om beeldmateriaal op Internet te vinden over het Chinese ruimtevaartprogramma. Dit is een van de weinige foto's van de Change'3 lander.

China verwacht dat haar eerste bemande maanlanding tussen 2025 en 2030 een feit is. Maar voor het zover is, zal China eerst nog een krachtiger raket nodig hebben. De eerste lancering van de Lange Mars 5 wordt in 2014 verwacht. Deze raket zal in staat zijn om 25.000 kilo in een baan om de Aarde te brengen.

Bronnen: Space.com, UniverseToday.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten