zondag 7 maart 2010

Waanzinnig effect bij lancering vanaf de Cape

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 7 maart 2010)


Okee, deze had je nog van me te goed. Her en der circuleert inmiddels het Youtube filmpje van de lancering van het Solar Dynamics Observatory. Maar mocht je hem nog niet gezien hebben: zeker doen! Waarom? Omdat op het moment dat de Atlas V raket door de geluidsbarrière gaat een wolk met ijskristallen passeert. In die wolk met ijskristallen is op dat moment een bijzon te zien: een natuurlijk optisch fenomeen. Ik quote Wikipedia: "Het zonlicht wordt gereflecteerd en gebroken door ijskristallen en wordt gesplitst in verschillende kleuren, net zoals bij een regenboog. De oriëntatie van de ijskristallen in dit proces is erg belangrijk. De kristallen zijn hexagonale cilinders en moeten verticaal georiënteerd zijn."

Wat gebeurt er nou als een raket door de geluidsbarrière gaat door die wolk? Ik denk dat je het beste zelf even kunt kijken. In HD video is hij het mooiste te zien overigens.



Overigens kunnen we halverwege maart de eerste beelden van het Solar Dynamics Observatory verwachten. SDO gaat de zon in HD voortdurend in de gaten houden en ons op de hoogte brengen van zonnestormen die ons electriciteitsnetwerk, onze satellieten en astronauten in gevaar brengen.

Bronnen: Bad Astronomy blog, Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten