woensdag 17 maart 2010

Succesvolle test van Falcon 9 motoren

(Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de In het diepe blog op Vkblog op 17 maart 2010)Al enige tijd volgen ruimtevaartsites met belangstelling de bouw en tests van de nieuwe Falcon 9 raket. Deze raket van het bedrijf SpaceX is geheel met private gelden gefinancieerd en de raket moet later dit jaar vracht gaan brengen bij ruimtestation ISS. Maar eerst moet de Falcon 9 zich nog bewijzen.

Vorige week dinsdag werd voor het eerst een motortest gedaan op Cape Canaveral complex 40, maar een heliumklep wilde niet opengaan bij het aftellen. Helium wordt gebruikt om de turbopompen in de motor aan het draaien te krijgen. Het aftellen werd afgebroken. Zaterdag kwamen alle 9 Merlin 1C motoren wel tot ontbranding, waarbij ze 3,5 seconden 363.000 kilo duwkracht leverden.

In Amerika wordt met belangstelling uitgekeken naar het reilen en zeilen van de Falcon 9, waarmee in de toekomst wellicht astronauten naar ISS gebracht kunnen worden. Daarmee zou Amerika dan een alternatief hebben voor de Russische Sojoez en de dure space shuttle, die volgens planning nog steeds dit jaar voor het laatst zal vliegen. Dat niet alleen, maar sinds president Obama het Constellation programma heeft geschrapt, is het toekomstige bemande programma ook meer komen af te hangen van commerciƫle raketten.

Terwijl de 9 motoren van de Falcon 9 ontbranden wordt de raket op het lanceerplatform gehouden. De tweetrapsraket werkt op kerosine en vloeibare zuurstof. Foto: Chris Thompson/SpaceX

De lancering van de Falcon 9 met als lading een dummy van het Dragon bevoorradingsschip vindt niet eerder dan 12 april plaats.

Bronnen: UniverseToday.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten