zaterdag 26 februari 2011

De lancering van Discovery in foto's

Discovery is nog op weg naar ruimtestation ISS. De bemanning was gisteren voornamelijk bezig met het controleren van het hitteschild. Op video van de lancering waren vier stukken schuim geïdentificeerd die tegen het hitteschild kwamen. Gelukkig was dat op een hoogte dat de atmosfeer heel ijl was, dus ze kwamen niet heel hard tegen het schild aan.

De lancering heeft allerlei mooie plaatjes opgeleverd. Een overzicht:

's Ochtends voor de lancering inspecteert het zogenaamde Pad Rat team (in oranje pakken) het lanceerplatform.  Het team controleert of er geen dingen liggen die bij de lancering tegen de shuttle zouden kunnen vliegen.


Platform 39A waar Discovery op staat is al gebruikt sinds het Apollo tijdperk.


In de White Room wordt het drukpak van astronaut Alvin Drew in orde gebracht. Astronaute Nicole Stott is al klaar om in te stappen.


Shuttle Launch Director Mike Leinbach in de Firing Room 4 van Kennedy Space Center.


Kennedy Space Center is niet alleen een "space port", maar ook een natuurgebied.


Je ziet het niet altijd op de foto's, maar de lancering van een shuttle is niet alleen luid, maar ook erg fel..


Discovery helt naar achteren richting een baan in de ruimte. Dit wordt Discovery's 39ste vlucht, het meeste aantal vluchten van een ruimteschip.


Vanaf de Banana River kijken bezoekers naar de lancering. Aan de rookpluim is te zien dat de shuttle in een boog gaat richting een baan om de Aarde van 224 km hoogte.


Discovery Flow Director Stephanie Stilson, Test Director Charlie Blackwell-Thompson en Shuttle Launch Director Mike Leinbach kijken toe op het resultaat van hun werk.
Na de lancering stond iedereen in de file naar huis of het hotel. Bij de laatste shuttle vlucht worden nog veel meer mensen verwacht.

Ondertussen heeft de bemanning van ISS het ook behoorlijk druk. Afgelopen donderdag kwam ESA's vrachtschip ATV Johannes Kepler bij ISS aan en vandaag zijn de astronauten begonnen met het uitruimen. En de Johannes Kepler is geen kleintje. "It's huge", hoorde ik een van de astronauten zeggen bij binnenkomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten